Byggenæringens sikkerhetsuke

Med våren i anmarsj, og en byggenæring som er på full fart inn i den absolutte høysesong, er det klart for entreprenørens årvisse sikkerhetsuker.

I stadig større grad samler både mindre og store entreprenører seg om sin interne sikkerhetsuke, og tar ofte også med seg underentreprenører i denne aksjonen. Dette begynte for noen år siden, og blir stadig mer vanlig. Dette markeres i ulik grad, men er kort sagt en uke der man setter ekstra fokus på det viktige HMS-arbeidet, man setter opp ulike arrangementer, byggeplassen stopper opp, gjerne hver morgen så lenge kampanjen pågår.

Det legges i flere selskaper store ressurser ned i denne sikkerhetskampanjen. Så er spørsmålet – har disse aksjonene noen reell effekt?

Svaret på det det er ja – selvsagt. Man kan aldri sette nok fokus på HMS-arbeidet. Man kan naturligvis diskutere om en uke med ekstra fokus på HMS virkelig utgjør noen forskjell på noe lengre sikt, men alt etter hvordan dette arbeidet legges opp, så vil det utvilsomt ha en betydning. Det er mange måter å gjennomføre en HMS-uke på, men det aller viktigste er å øke bevisstheten rundt at det å ferdes på en byggeplass faktisk innebærer et element av risiko. Man kan aldri eliminere dette 100 prosent, men man kan redusere risikoen så mye som mulig.

Det kan bygges opp allslags sikkerhetssystemer, men det aller viktigste ligger under hjelmen til hver enkelt ansatt. Man må ha fokus på HMS hver dag. Man må ta de riktige avgjørelsene, også i de mest stressede situasjoner. Skyver man dette fra seg, kan snarveien være like rundt hjørnet, og ulykken er et faktum. En sikkerhetsuke vil dermed være med på å bygge opp under bevisstheten til de ansatte, uansett om den har en kort varighet. Man kan se på dette som en kick-off for HMS-arbeidet gjennom resten av året. Gjør man de riktige grepene kan en sikkerhetsuke virkelig være en vekker. Da er det selvsagt viktig at alle involveres, også underentreprenørene. Så må selvsagt ledelsen også vise at det man sier på talerstolen virkelig gjelder ute på byggeplass. Bryter noen reglene må de få de riktige konsekvensene.

Om man bare tar en lettvint løsning – kaller det en sikkerhetsuke, holder et informasjonsmøte, og avslutter med det, har det selvsagt minimal effekt. Men legger man opp til et skikkelig løp gjennom en hel uke – vil det utgjøre en forskjell. Hvor stor effekt en slik satsing har, er nærmest umulig å måle.

Ulykkesstatistikken går riktig vei, men det går ikke raskt nok. Det skjer for mange ulykker på norske byggeplasser, og dødsfall opplever næringen med jevne mellomrom. Det er selvsagt ikke godt nok.

Hvordan kan man få enda mer effekt ut av tiltakene som er gjort? For det er virkelig gjort mye de senere årene. Nå er ikke HMS bare med i festtalene, det er også med ute på byggeplassen.

Man må rett og slett bare jobbe videre, men enda hardere – og det må jobbes med holdninger, samhandlinger – og ikke minst må man bli flinkere å få med seg underleverandørene – også de som bare skal innom for en kort visitt på byggeplass.

Med så mange sikkerhetsuker over en kort periode, ville det opplagt også kunne være en idé å samle dette sammen til noe enda større. Hva om man hver vår og høst arrangerte byggenæringens sikkerhetsuke. Da kunne man på overordnet nivå samle dette inn i en stor markering – der alle leddene i kjeden ble med. Da hadde man fått enda større blest rundt sikkerhetsaspektet – og kunne virkelig satt sikkerhetsarbeidet på kartet. Man har allerede gjort mye bra gjennom utarbeidelsen av HMS-charteret – en felles sikkerhetsuke kunne være et element i å ta dette videre. Man kunne da arrangert en større samling, hvor de enkelte bedriftene kunne kjørt sine parallelle arrangementer i forbindelse med denne felles aksjonen.

På denne måten kunne man også samlet opp de gode ideene og de beste HMS-tiltakene. Det er mye man konkurrerer om innen byggenæringen. Innen HMS-arbeidet bør alle gode forslag og innslag samles og deles.