Statsminister Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Solberg advarer mot å tro at det grønne skiftet er gratis

Statsministeren tar ikke stilling til Venstres krav om enda dyrere bensin og diesel. Men hun advarer mot å tro at det ikke vil koste å gjennomføre det grønne skiftet.

Statsminister Erna Solberg (H) understreker i Politisk kvarter på NRK at transportsektoren ikke kommer til å slippe unna når det skal brukes økonomiske virkemidler for å redusere norske klimautslipp. Det vil bli dyrere å reise med bil for at flere skal begynne å reise kollektivt i de store byene.

Hun vil likevel vil ikke ta konkret stilling til Venstres krav om dyrere bensin og diesel før samarbeidspartienes møte i Nydalen tirsdag, fordi det grønne skiftet kommer til bestå av en rekke tiltak som må ses i sammenheng.

– Men vi må ikke late som om det er gratis i framtiden å gjennomføre denne delen av det grønne skiftet, sier Solberg og sikter til transportsektoren.

Neste års statsbudsjett er hovedtema for samarbeidsmøtet. Venstre-leder Trine Skei Grande tropper opp med et krav om økt CO2-avgift på bensin og diesel for å veie opp for skattelettelser på arbeid og nøringsvirksomhet.

Frp stilte seg allerede mandag morgen negativt til kravet.

– Avgiftene på bensin og diesel er allerede på et ekstremt høyt nivå, så det er ikke noen automatikk i at de skal øke ytterligere, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.