Inneklima omfatter flere faktorer, deriblant luftkvalitet. Ill.: SINTEF Byggforsk


- Sørg for godt inneklima i boligen

Vi tilbringer en stor del av tiden vår i boligen, derfor er inneklimaet her spesielt viktig for helse og trivsel. Inneklimaet omfatter blant annet lys, lyd, temperatur og luftkvalitet.

Luftkvaliteten innendørs påvirkes av flere kilder . Forurenset uteluft kan komme inn via utettheter i bygningen eller gjennom ventilasjonssystemet. Forurensing fra veitrafikk kan ofte føre til at myndighetenes anbefalinger for lokal luftkvalitet overskrides. Dette gjelder særlig grenseverdiene for partikler og nitrogenoksider, skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding. 

Velg riktige produkter

Byggematerialer, overflatebehandling, inventar, utstyr og gjenstander kan også bidra til forurensing av innelufta gjennom avgassing eller frigjøring av støv.

Ulike produkter kan ha svært ulik påvirkning på innelufta, derfor er det viktig å sjekke egenskapene til produkter som skal benyttes i boliger.

Spesielt høy forurensning kan oppstå dersom materialer utsettes for et miljø de ikke egner seg til, eller på annen måte brukes feil.

Eksempler på feil bruk er myke gulvbelegg som er limt til fuktig betong, og maling som er påført i for tykke strøk.

Mer om luftkvalitet, og andre forhold som påvirker inneklima, er tema i to reviderte anvisninger i Byggforskserien. Anvisningene omhandler inneklima i nye og eksisterende boliger, både småhus og leiligheter:

Andre nyheter i Byggforskserien

311.137 Løsmasseskred i bratt terreng. Farevurdering og sikringstiltak

472.365 Kuldebroverdier. Betongvegg, bindingsverk av tre med kontinuerlig utvendig isolasjon, betongdekke

742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt

742.303 Ettersyn av murte fasader

742.304 Ettersyn av pussede fasader