Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tjuvstarter på budsjettforhandlingene

Regjeringen og samarbeidspartiene tjuvstarter budsjettdragkampen med forhandlinger om et grønt skatteskifte.

Økte avgifter på CO2-utslipp og lettelser på andre avgifter og skatter er målet for forhandlingene som representanter for de fire partiene innledet i Finansdepartementet mandag ettermiddag.

– Dette er en tjuvstart på forhandlingene om statsbudsjettet for 2017, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Del av avtalen

I budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF er det enighet om å legge om skatter og avgifter slik at det blir økte avgifter på CO2-utslipp og tilsvarende lettelser på andre skatter og avgifter.

– Et grønt skatteskifte er å legge til rette for flere grønne arbeidsplasser og samtidig få ned klimautslippene, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Han oppsummerer målet for forhandlingene slik:

– Vi trenger betydelig høyere avgifter på det vil ha mindre av, nemlig forurensing og CO2-utslipp, og langt mindre skatt på det vi vil ha mer av, nemlig arbeid, bedrifter og miljøvennlig atferd.

Utslipp må ned

Syversen peker på at budsjettavtalen også sier at et grønt skatteskifte skal forsterke klimaforliket.

– Det betyr at vi skal oppnå betydelige utslippsreduksjoner. Så det er ganske ambisiøst, sier han.

Lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Venstres Ola Elvestuen, viser til Parisavtalen.

For at klimaforhandlingene i Paris skal få den nødvendige effekten, er det avgjørende at alle land innfrir og forsterker sine forpliktelser til å kutte utslipp, slik at verden kan nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader, sier leder Elvestuen.

Budsjettkonferansen

Forhandlingene om et grønt skatteskifte har ingen formell tidsfrist. Men allerede om en måneds tid bør mye være unnagjort, for da er det duket for regjeringens innledende budsjettkonferanse – der hovedlinjene for neste års statsbudsjett meisles ut.

– Vi vil nok holde på en stund framover. Så må vårt arbeid tilpasses det øvrige budsjettarbeidet, slik at regjeringen kan inkludere et resultat inn i budsjettforslaget, sier Syversen.