Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

OECD: Norsk økonomi er robust – men sårbar

Norsk økonomi er robust, men det kraftige fallet i oljeprisen og økningen i boligprisene gjør økonomien sårbar, mener OECD.

Det kommer fram i en rapport om norsk økonomi som mandag ble overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp).

– Norge gjør det veldig bra og vil gjøre det også i fremtiden. Men fallet i oljeprisen viser hvor sårbar økonomien er, sier visedirektør i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) Bob Ford, som sammen med landdirektør Phil Hemmings la fram rapporten.

Bunnotering

Siden 2014 har oljeprisen falt med om lag 70 prosent. Mandag ble det registrert nok en bunnotering da nordsjøolje ble omsatt for under 28 dollar fatet. Det har ført til at skatteinntektene fra oljen har falt med 38 prosent det siste året, viser tall fra SSB.

I tillegg til prisfallet må Norge belage seg på å la mye av oljen forbli under bakken, sier Ford og viser til klimatoppmøtet i Paris i desember i fjor.

– Etterspørselen etter olje vil bli lavere, spår han.

Andre eksterne faktorer som kan påvirke norsk økonomi, er etterspørselen etter varer i Europa, utviklingen i Kina og bevegelser i de globale finansmarkedene.

Svekket konkurransekraft

De siste ti-femten årene har Norge tapt noe av sin konkurransekraft samtidig som tempoet i produktivitetsveksten er svekket, påpeker OECD. Organisasjonen anbefaler ytterligere skattekutt og reformer som styrker konkurranseevnen.

I tillegg har offentlig sektor mye å hente på å gjennomgå en kraftig effektivitetsreform, blant annet er mange små kommuner et hinder for en effektiv forvaltning.

Anbefalingene faller i god jord hos finansministeren.

– Rapporten gir mye støtte til reformer som regjeringen har satt i gang, både når det gjelder skattereform, kommunereform og arbeidsmarkedsreformer, sier Jensen til NTB.

Hun er imidlertid ikke så veldig bekymret over fallet i oljeprisen.

– Vi har sett dette nivået tidligere, blant annet i 2003. Men det er klart at dette gjør nedgangen kraftigere for oljerelatert næringsliv, og dét er regjeringen bekymret for. Det utløser økende arbeidsledighet, som vi vil bekjempe, sier Jensen.

Frykter boligboble

Økonomien trues også av lave renter og økte boligpriser.

– Lave renter kan skape en farlig situasjon. Man kan aldri se en boble mens man er i den. Men boligprisene kan komme til å falle ganske mye, sier Ford til NTB.

– Man må forsikre seg på en eller annen måte, sier han og peker på at økt eiendomsskatt og strengere bankreguleringer kan være veier å gå.

Men det avviser Jensen kontant.

– Denne regjeringen har ikke til hensikt å øke eiendomsskatten. Vi har i stedet lagt opp en egen boligstrategi for å få bedre samsvar mellom tilbud og etterspørsel i boligpolitikken. Men vi følger utviklingen tett, sier Jensen til NTB.

Ros for skattekutt

Regjeringen høster ros for sine skattekutt, men kan gå enda lenger, mener OECD.

– Det bør bli mindre skatt på lønn og mer på forbruk, sier Ford.

Det arbeidet er regjeringen i gang med, ifølge Jensen.

– Skattenivået skal ned til 22 prosent i løpet av tre år, sier hun.

OECD har i år lagt det norske utdanningssystemet og landbrukspolitikken spesielt under lupen. På begge områder er det stort rom for forbedring, konkluderer organisasjonen, som blant annet tar til orde for å slå sammen høyskoler og bygge ned tollbarrierene rundt landbruket.

OECD gjentar også sin bekymring for sykelønns- og uføreordningene, som fører til at folk havner utenfor arbeidslivet.