Trenger mer offensive energieffektiviseringstiltak

Enova la onsdag frem sine nye tilskuddskrav for eksisterende boliger. De er her på riktig vei, men det trengs enda mer offensive tiltak.

I den nye Enova-ordningen legges det opp til en bredere satsing inn mot eksisterende boliger – noe som er meget viktig. Med de nye reglene vil du kunne få støtte til oppgradering av bygningskroppen, hvor du kan få tilskudd etter at tiltaket er gjennomført. Det åpnes også opp for at flere oppgraderingsprosjekter kan få støtte. Tidligere måtte man oppgradere til passivhus- eller lavenerginivå for å få støtte. Nå skal det være nok å oppgradere til dagens energistandard. Støtten er på 100.000 kroner. Oppgraderer du til et høyere nivå er det mulig å få noe mer i støtte.

Disse endringene er selvsagt et steg i riktig retning, men det er ikke nok. Målet er at endringene skal få flere boligrehabiliteringer til å inkludere energioppgradering. Det er langt fra sikkert disse justeringene vil få den effekt man ønsker. 100.000 kroner er ikke de enorme summene om man først skal gjennomføre en totalrehabilitering. For mange vil en slik oppgradering skje gradvis, og da vil man ikke oppfylle kravene til å få støtten man trenger. Dermed vil man kunne risikere at mange tar små skritt uten å oppgradere disse enkelttiltakene til å inkludere gode nok energisatsinger.

Det burde åpnes opp for at man får mer støtte til enkelttiltak, som å skifte vinduer, tak, isolering, og så videre Dette er noe byggenæringen har hatt på ønskelisten i lengre tid. Man må derfor ikke glemme mulighetene som ligger i en utvidelse av ENØK-fradraget.

Det finnes et enormt behov for oppgradering av eksiterende boligmasse i Norge. Mange sitter på 60-70- og 80-talls hus som ikke er så energieffektive som de burde være - de representerer en enorm energisløsing. Me de representerer også noen enorme muligheter. Vi er blitt flinke til å stille strenge energikrav i nye boliger, men har ikke satt stort nok fokus på det som allerede er bygget. Her må vi legge opp til langt sterkere virkemidler for å kunne gjennomføre et skikkelig krafttak. Får man her igangsatt noen ordninger som fungerer, vil man få en enorm positiv effekt i landets totale energiforbruk. Justeringene fra Enova er et steg i riktig retning, men det er dessverre ikke nok. Vi må også få med oss de mindre oppgavene som blir gjennomført rundt i landets hjem – ikke bare totalrehabiliteringene. Da må i det minste summene også økes betraktelig.