Skarp dom mot Narvik-utbygger – gir boligkjøpere rett til å heve kontrakten

En ny dom i Lofoten tingrett gir kjøperne av boliger i Oscarsborg Terrasse i Narvik rett til å heve kjøpskontraktene på grunn av vesentlige mangler ved prosjektet.

Oscarsborg Terrasse ble ført opp i 2012, og bygget består av totalt 18 leiligheter. Folk begynte å flytte inn i boligene i slutten av 2012, men etter litt tid krevde 14 av leilighetskjøperne å få kjøpene sine hevet på grunn av alle feilene og manglene som ble avdekket.

En rapport fra Rambøll anslo at det var snakk om feil og mangler for over 30 millioner kroner.

Kommunen ga derimot brukstillatelse, og gikk god for bygget - noe også en rapport fra Sweco gjorde. Nå kan kommunen bli tvunget til å trekke brukstillatelsen.

Dommen kommer nemlig med krass kritikk av den estiske entreprenøren Seve Ethiuse og Narvik-utbyggeren PMT Eiendom, og gir kjøperne rett til å heve kjøpet.

«Det omfattende mangelbildet i saken indikerer en alvorlig kompetansesvikt hos entreprenøren. Det er gjennomgående avdekket løsninger og utføringer som avviker fra hva som anses som ''faglig godt arbeid". Basert på en helhetsvurdering finner retten at de samlede mangler som er avdekket ved bygget utgjør et vesentlig kontraktsbrudd overfor alle saksøkerne. Det er etter rettens syn ikke tvilsomt at samtlige av saksøkerne har rimelig grunn til å frigjøres fra kontrakten, og at vilkårene for heving er oppfylt. Samtlige kjøpsavtaler skal dermed heves», står det i dommen.

I en omfattende dom går man igjennom alle feil og mangler som er funnet ved bygget, men sier at det er vanskelig å sette et tall på hvor mye det vil koste å rette dem. Bakgrunnen for dette er at man må inn i konstruksjonen for å finne ut hvor omfattende manglene er.

Dommen peker spesielt på problematikken rundt brannsikkerhet. Bygget oppfyller ikke kravene som stilles i TEK10 på dette punktet, og skulle således ikke fått brukstillatelse mener de. Dette medfører at boligene kan være ulovlige å bo i.

«Videre foreligger det en risiko for at dispensasjon fra TEK10 heller ikke vil bli gitt. Sivilombudsmannen har avgitt en uttalelse som underkjenner Fylkesmannens begrunnelse for vedtaket om dispensasjon. Fylkesmannen skal dermed behandle klagesaken på nytt. Dersom dispensasjon ikke blir gitt vil midlertidig brukstillatelse trolig trekkes tilbake og leilighetene blir ulovlige å bo i», står det i dommen.

«Både selger og selgers representant fra Sweco var kjent med at bygget ikke oppfylte kravene i TEK10 da det ble søkt om midlertidig brukstillatelse i november 2012. Likevel fikk kjøperne ikke opplysninger om dette forut for overtakelsen», legger dommerne til.

Den enstemmige dommen slår fast at utbygger PMT Eiendom dømmes til å betale i overkant av 40 millioner kroner til saksøkerne. Denne summen inneholder også saksomkostninger.

Daglig leder Trine Christensen i PMT Eiendom forteller at de trolig vil anke dommen. - Hvilket selskap har ryggrad til å betale tilbake de summene det her er snakk om, spør hun i en kommentar til avisa Fremover.

Saksøkernes advokat er på sin side fornøyd med dommen. – Vi opplever at dommen representerer en grundig gjennomgang av bygget og kjøperne er fornøyde med å vinne frem, sier advokat Svein B. J. Maude i Narvik til Fremover.