Vigdis Lamberg forteller om stor interesse rundt BA2015-konferansen.

- Stor interesse rundt BA2015-konferansen

Rundt 300 personer er på plass i Sonja Henie-salen på Oslo Plaza når samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner BA-2015 konferansen tirsdag. 

- De 15 partnerbedriftene i forbedringsprogrammet BA2015 er glad for den gode responsen. Det er nedlagt et betydelig arbeid som nå tilgjengeliggjøres for hele bransjen, sier en entusiastisk informasjonsansvarlig Vigdis Lamberg som legger siste hånd på verket på kompetansepakkene alle deltakerne på konferansen får utdelt.

- Sju nyutviklede veiledere innenfor forretningskritiske områder for enhver virksomhet ligger og venter på konferansedeltakerne. Vi må innrømme at vi er stolt over hva vi nå leverer fra oss, sier Lamberg. Hun peker spesielt på trinn-for-trinn-veilederne innenfor Lean, Tidligfase, Samtidig Prosjektering, Systematisk ferdigstillelse, OPS, BREEAM og HMS. Disse praktiske veilederne er utviklet i et samspill mellom flere BA2015-partnerne og næringen.

- Vi vil også peke på samarbeidsavtalen vi har inngått med Construction Industry Institute har blant annet ført til at bransjen enkelt får tilgang til en internasjonal becnhmarkings database. Her har man systematisert over 2.000 byggeprosjekter. Ved gitte stikkord kan du bestille erfaringsrapporter som er nyttig i planleggingen av ditt prosjekt. Fint å unngå å gjøre feil andre har gjort før, sier Lamberg.

En av utfordringene bransjen sliter med, er ulike måter for prosjektstyring.

- Folk vi snakket med utrykte frustrasjon over manglende stammespråk i bransjen når det gjelder å planlegge og gjennomfører prosjekter. Derfor etablerte vi et eget utdanningstilbud, kan Lamberg fortelle.

- De mest brukte kurs, utdanninger og prosjektsertifiseringer som bransjen allerede bruker ble samlet under paraplyen «Byggenæringens Prosjektskole». Her samlet vi et utvalg fra Metier og NTNUs prosjektutdanninger som mange i bransjen allerede benytter seg av. Bransjen vil spare både tid og kost på enhetlige arbeidsmetoder, sier Lamberg.

Blant 36 talere på konferansen finner man en av verdens ledende fagpersoner innenfor industrialisering av byggemetode, Jose Alfano fra ARC Prefab Centre ved University og Melbourne.

- Hans tilstedeværelse vakte så stor oppmerksomhet i både i forskningsmiljøet på SINTEF og NTNU og i bransjen at vi valgte å lage en workshop med ham dagen før konferansen. Her vil representanter for Skanska, Snøhetta og Sykehussektoren innlede med en statusrapport fra Norge og bransjen for øvrig vil kunne få en tettere dialog med Jose Alfano. Vi ser fram til å lytte til hans inder og erfaring, avslutter Vigdis Lamberg.