– Det Oslo mangler er boliger for folk flest, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som minner byrådsleder Raymond Johansen om at han må få volumet i boligbyggingen i hovedstaden.

- Oslo bygger bare halvparten av boligbehovet

Nå utfordrer Boligprodusentene byrådsleder Raymond Johansen på å følge opp løftene fra kommunevalgkampen.

Boligprodusentenes månedlige Boligstatistikk, som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, viser per november store geografiske forskjeller på boligigangsettingen i landets fylker. At igangsettingen i Rogaland viser en tilbakegang på 20 prosent i årets 11 første måneder overrasker ikke på bakgrunn av oljeprisfallet som rammer oljerelatert industri hardt.

Boligverstingen Oslo

Det store lyspunktet er Akershus, som har økt boligbyggingen mest med hele 110 prosent så langt i år, og nå senker boligunderskuddet ved å bygge flere boliger enn beregnet behov basert på flytting og innvandring.

Boligverstingen er Oslo, som i motsetning til Akershus kun bygger halvparten av beregnet behov for boliger. Her er det det snakk om en årlig manko på 3.000 boliger.

Utfordrer byrådslederen

Administrerende direktør Per Jæger hos Boligprodusentene benytter anledningen til å utfordre byrådsleder Raymond Johansen, som har tatt over med sitt rødgrønne byråd i hovedstaden.

– Vi tar ikke konkret stilling til antallet i byrådsleder Raymond Johansens utspill i valgkampen om at hovedstaden trenger 20.000 nye boliger. Vi bare registrerer og minner om at boligbehovet fortsatt er der. Vårt poeng er at det må bygges et visst volum når vi blir så mange. Derfor må byrådet begynne å tenke volum og å få dette opp, kommenterer Jæger og legger til:

– Det er vel og bra også å tenke boligkvalitet. Man må bare passe på at prisen ikke blir for høy for dem som skal kjøpe boligene. Det Oslo mangler i dag er boliger for folk flest og ikke minst unge mennesker som skal inn i boligmarkedet, fremholder Jæger.

Også andre tunge boligfylker som Østfold, Buskerud, Vestfold, Hordaland og Tromsø bygger langt færre boliger enn beregnet behov basert på befolkningsvekst.

Kurs mot 30.000

De fleste fylkene kan vise til en til dels kraftig vekst i salget sammenlignet med fjoråret. Sterkest vekst har igjen Akershus med 56 prosent, mens vi i andre enden av skalaen finner igjen Rogaland med den største nedgangen på 17 prosent.

Etter årets 11 første måneder viser Boligprodusentenes boligstatistikk at boligbyggingen fortsatt styrer mot en boligbygging i år på 30.000 boligenheter. Igangsettingen viser en vekst på 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men salget av nye boliger kan skilte med en økning på 18 prosent i perioden.

For november måned isolert ligger igangsettingen av nye boliger 15 prosent høyere sammenlignet med samme måned i fjor, mens salget ligger tre prosent over fjorårets november måned.

Leiligheter dominerer

Leilighetsmarkedet dominerer fortsatt veksten i salget og utgjør andelsmessig halvparten av solgte boliger hittil i år. Veksten for salget av nye leiligheter i årets 11 første måneder er på 42 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. For eneboliger og småhus er det bare små endringer.

For igangsettingen av nye boliger er veksten hittil i år på hele 63 prosent. For eneboliger og småhus er det også her marginale endringer.