Illustrasjonsfoto: Ølen Betong

Betongen fortjener en festkveld

For første gang ble det arrangert en egen Betongens Festkveld i regi av Norsk Betongforening og byggutengrenser.no. Det skjedde i forbindelse med utdeling av Betongtavlen 2015 torsdag 3. desember.

Og det ble en veldig fin festkveld i Kongressalen i Clarion 

Per Helge Pedersen

Hotel Royal Christiania i Oslo. I utgangspunktet var det 17 prosjekter som ble vurdert i denne prestisjefylte konkurransen. Betongtavlen rager høyt i norsk byggenæring.

På Festkvelden ble fire prosjekter som gikk til finalen, presentert

· Stormen, kulturkvartalet i Bodø som fikk Betongelementprisen på tirsdag

· Gulli Bru i Kongsvinger

· Kimen Kulturhus i Stjørdal

· E10 Rasoverbygg i Moskenes

Bare det komme så langt må føles som en seier. Og la det være sagt. Dette er fire fantastiske betongprosjekter. Dette er prosjekter som beviser hvor fantastisk betong er som byggemateriale. Det viser hvor fleksibelt og mangfoldig betong kan være. Det kan formes på all verdens kreative måter – og det er sterkt og holdbart. Det er en av årsakene til at betong er verdens viktigste byggemateriale.

Juryen under ledelse av Jan Eldegard må hatt en meget vanskelig jobb. Blant disse prosjektene ser jeg nemlig bare vinnere.

I en verden med et vær som blir stadig våtere og villere er det viktig og helt avgjørende for menneskene at vi har et byggemateriale som tåler det meste. Vi trenger byggematerialer som kan beskytte oss. Men vi trenger også fagfolk som vet å utnytte betongen og som vet å bruke dette fantastiske byggematerialet.

Det å sitte i salen og høre hvordan priskandidatene lidenskapelig og engasjert fortalte om sine prosjekter var en opplevelse. Norge har mange utrolig flinke fagfolk som kan sin betong. Det må vi vite og utnytte både i Norge og i utlandet. Betonghistorien er bare ved begynnelsen.

Betongen er et gammelt materiale, men det er et materiale som er i stadig utvikling. Det skjer noe nytt hele tiden. Konstruksjonene blir stadig smalere, men de blir stadig sterkere. Og norske fagfolk leder an på mange områder i denne utviklingen.

Betongtavlen er til inspirasjon for alle som jobber med betong. Dette er en pris som vil gjøre at vi vi også i årene fremover får nye betongopplevelser.

Gratulerer til vinnerne!