Terje Breivik (V) (f.v.), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) legger fram forslag til statsbudsjett for 2016 under en pressekonferanse på Stortinget mandag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Zero savner dyrere fossilt drivstoff i statsbudsjettet

Både NAF og miljøstiftelsen Zero er fornøyd med en rekke tiltak i statsbudsjettet som skal stimulere til en grønnere bilpark. Men Zero skulle gjerne sett at det ble dyrere å bruke fossilt drivstoff.

– Det grepet som virkelig kunne fått fart på grønt skifte til fornybar transport utsettes, nemlig å gjøre fossile biler dyrere og øke avgiftene på fossilt drivstoff. Det må til om bilparken skal bli tilnærmet utslippsfri i 2030, mener Zero-leder Marius Holm.

Han er likevel fornøyd med en rekke tiltak i statsbudsjettet som regjeringen og samarbeidspartiene la fram mandag kveld.

– Overgangen til utslippsfrie transportmidler fortsetter, blant annet gjennom redusert elavgift for elektriske transportmidler. Det blir også økt krav om bruk av bærekraftig biodrivstoff, og fly får redusert landingsavgift dersom de bruker bærekraftig biodrivstoff. Gode tiltak som tar oss i riktig retning, sier Holm.

NAF sier de er fornøyd med budsjettets avgiftsopplegg for en mer miljøvennlig og trafikksikker bilpark.

– Vi var skuffet i oktober, men nå har heldigvis den lovede bilavgiftspakken fra revidert budsjett i våres kommet inn i budsjettet for 2016, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.

– Vi har mistet verdifull tid, men nå mister vi i hvert fall ikke et år til, sier hun.