Tienbråten barnehage. Foto: Moelven

Passivhusvekst løfter Moelven-stender

Da Seby skulle bygge passivhusbarnehagen Tienbråten barnehage nær Fetsund, falt valget på en stender som gjorde veggene 10 centimeter smalere.

Formann Gjøran Trondsen i SEBY.

– Vi ville bygge passivhusbarnehagen uten alt for tykke vegger, og har gode erfaringer med dette fra tidligere, sier formann Gjøran Trondsen i Seby i en pressemelding.

Med stendervalget, reduserte de også tykkelsen på veggene i Tienbråten barnehage.

– Vi valgte en U-verdi i veggen på 0,11W/m2K og kunne dermed bygge 10 cm slankere enn med vanlig heltre, sier Trondsen.

Barnehagen ved foten av Garderåsen i Fet kommune er ikke det eneste passivhusprosjektet som har valgt stenderløsningen for å få slankere vegger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stendervalget i passivhusbarnehagen bidro til en slankere vegg. Foto: Moelven

- Overgangen til lavenergi- og passivhusbyggeri er i god gang særlig innenfor offentlige bygg som skoler og barnehager, som vi har levert mye til. I tillegg ser vi at miljøbevisste private byggherrer og leietakere etterspør passivhus, gjerne med god Breeam-Nor karakter, sier daglig leder i Moelven Multi3 AS, Svein Egil Holmsen.

Han fremhever at det største fortrinnet til Iso3 er nettopp at man kan redusere veggtykkelsen og få mer ut av kvadratmeterne.

- I forhold til vanlig treverk reduseres tykkelsen på veggen med 5- 10cm når Iso3 brukes i lavenergi- og passivhus. Særlig i boliger og næringsbygg betyr slankere vegger mye, fordi det gir ekstra salgbart areal. Med kvadratmeterpriser i byene på 50.000 kr/kvm, betyr det mye å kunne få 3-4 kvadratmeter ekstra boareal i et vanlig hus. Ser vi på dette prosjektet, så ville forskjellen i veggtykkelsen på vanlig heltre og Iso3 utgjøre hele 30 kvadratmeter inneareal, om ytterveggene skulle stått på samme plass, sier Holmsen.