Magne Lilleland-Olsen og Merethe Woldseth

BA2015 ruller ut praktiske veiledere

Nå nærmer prosjektperioden for effektiviseringsprogrammet BA2015 sin slutt. Frem mot avslutningen som markeres med konferansen 26. januar 2016, rulles det ut sju nyutviklede, praktiske veiledere som alle kan få gratis tilgang til. Den første handler om tidligfase.

 Veilederne har blitt utviklet av ulike BA2015-partnerne. Den første som blir ferdigstilt er laget omkring temaet «Tidligfase». Den er utviklet av Metier og vil bli presentert på et frokostmøte 17. november.

– Vi hadde som målsetting å levere fra oss mer enn rapporter, artikler og statistikker. Vi har prioritert aktiviteter der resultatet skulle være av praktisk karakter og vi er stolte over hva vi legger igjen etter oss til nytte for hele BAE-næringen, sier en entusiastisk informasjonssjef i BA2015, Vigdis Lamberg,

– Stadig flere innser at det kan være smart å bruke mer tid på tidligfase. Vi har laget en oppskrift på hvordan du går fram og vil guide de som kommer på frokostmøtet gjennom veilederen, fortsetter Lamberg og retter søkelyset mot det faktum at selv om gjennomføringen av et prosjekt var vellykket, har mange prosjekter vist seg å være mislykket fordi selve konseptet var uhensiktsmessig eller feil.

– I ettertid snakkes det om at man undervurderte arbeidet i tidligfase. I tidligfasen defineres premissene som er styrende for prosjektet i videre faser. Behov og mål formuleres, og alternative løsningskonsepter utredes og vurderes. Alle prosjekter bør gå gjennom en slik fase før det fattes vedtak om eventuelt å fortsette med videre detaljering, sier hun.
– Vi har tenkt i retning av kokebokkonseptet. Slik gjør du det - trinn for trinn, forteller konsulent Magne Lilleland-Olsen i Metier, som sammen med sin kollega Merethe Kristin Woldseth har utviklet veilederen for BA2015.

– Målgruppen for veilederen er byggherrer og oppdragsgivere for byggeprosjekter. Denne tidligfase-veilederen viser deg en helhetlig og stegvis gjennomgang av viktige faser og beslutningspunkter. Og du får en oversikt over hensiktsmessige verktøy i tidligfase av byggeprosessen, forteller Lilleland-Olsen.
– Veilederen skal bidra til at det utvikles gode løsningsalternativer og tas riktige beslutninger. Hensikten er nettopp å velge riktig prosjekt, supplerer hans kollega Merethe Kristin Woldsether og ønsker alle interesserte velkommen til frokostmøte tirsdag 17. november.