La den grønne bølgen skylle over byggenæringen

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble en av seierherrene etter årets kommunevalg. La oss ikke dømme dem før de har begynt. Gi MDG en sjanse til å gjøre byggenæringen grønnere.

Magnus Hvam

Adm. dir. i FORNY

Vi har fått et grønt gjennombrudd i Norge. Etter valget satt MDG igjen med hele 8,1 prosent av stemmene i Oslo. Nå er de ett av tre partier i byrådet, og har byrådspostene for miljø- og samferdsel og byutvikling. Partiet sier de skal sørge for den grønneste politikken Oslo noensinne har hatt.

Vi som jobber med miljøriktig renovering av bygg venter i spenning på hva MDG vil gjøre for byggenæringen. Klimagassutslipp knyttet til bygg i Oslo utgjorde 20 prosent av de samlede utslippene i 2012. Hoveddelen av utslippet kommer fra oppvarming. Svaret er energieffektivisering.

MDG har fått kjørt seg i mediebildet. Mange har reagert på partiets ønske om å forlate oljeavhengigheten, innføre kortere arbeidstid og redusere velferdsnivået. Investor Jan Petter Sissener omtaler partiet som en «gjeng suppehuer». Rasmus Hansson avviser kritikken og mener MDG er akkurat der de bør være. Hva gjelder rehabilitering av bygg er de i alle fall på god vei.

MDG har satt miljø og klima på agendaen i byggenæringen. Partiet ønsker å forenkle regelverket slik at det blir lettere å bygge enkelt, miljøvennlig og billig. Folket skal ta hensyn til lokal byggeskikk. Bevare eldre bygninger og bygningsmiljøer. Framfor rivning og nyoppføring skal rehabilitering av eksisterende bygg premieres. Slik ønsker MDG en langsiktig og bærekraftig næring.

Riktig renovering av bygg kan gi store miljø- og samfunnsgevinster . Ved å miljøvennlig rehabilitere de 700.000 eldre eneboligene vil reduksjonen i energiutslipp utgjøre 25 prosent av det totale forbruket. Det svarer til at hele Europas befolkning kan ta én 25 minutters varm dusj. Og litt til. I tillegg til energisparingen representerer disse eneboligene mange grønne arbeidsplasser for byggenæringen.

Derfor er det bra at MDG nå går inn for å gi skattefritak til rehabilitering av verneverdige bygg og bygg på gul liste. I det nylig fremlagte statsbudsjettet gjeninnføres skattefritak for energieffektivisering av privatboliger, noe som er en god nyhet for miljøbevisste og kostnadsbevisste privatpersoner. MDG kan være en viktig drivkraft for å legge til rette for miljøvennlig rehabilitering av også offentlige- og næringsbygg.

Nå har dere sjansen til å skape endring. Hold på løftene deres om en mer miljøvennlig renovering av bygg. La den grønne bølgen skylle over den norske byggenæringen.