Kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse i Skanska (t.v.) og kollega adm. direktør Terje Mjøen i Skanska Husfabrikken kunne tilby modulbygg. (Foto: Madeleine Bergheim, Byggeindustrien)

Skanska: - Vi kan tilby modulbygg som flyktningboliger

Skanska stilte på møtet hos kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner for å tilby modulbygg gjennom selskapets husfabrikk.

– Dette er et viktig virkemiddel på så vel kort som lang sikt da boligene vil kunne benyttes som eksempelvis studentboliger senere, opplyser kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse i Skanska overfor Byggeindustrien.

Grei kapasitet

Han presiserer at Skanska er tydelige på at også boliger for mer kortsiktig bruk bør bygges etter gjeldende teknisk standard, TEK10. Han kunne også opplyse at kapasiteten var rimelig grei til å kunne bidra til å løse utfordringen med å bosette flyktninger i kommunene.

– Når byggene skal plasseres rundt omkring i kommunene, trengs det ofte omregulering for å tilfredsstille bruken, og det vil kunne kreve endringer eller dispensasjoner i reguleringsplanen, fremholder han.

Tar utfordringen

– Dette er en utfordring entreprenørbedriftene tar, forsikrer adm. direktør Kari Sandberg i Entreprenørbedriftene Bygg og Anlegg (EBA).

Hun var også tydelig på at det må bygges etter dagens standard, og at bransjen nå ikke må fristes til å legge seg på et lavere nivå.

– Men vi ser at på enkelte av byggene for flyktningeboliger kan det foretas lempninger som for eksempel på krav til garasje og heis. Heis kan jo etableres etter 10 år hvis bygg eventuelt skal endre funksjon til omsorgsboliger 10 år inn i fremtiden, kommenterer hun.

Leilighetskjøp

Hun fremhevet også at EBA har leverandører av modulbygg som Moelven og Skanska som medlemmer, og at disse ville kunne levere på kort tid hvis bare beslutningene var forutsigbare og volumet høyt nok.

– Våre medlemsbedrifter har også bygg med leiligheter klare og snart klare. Her kan det være aktuelt for kommuner, etter å ha fått tilskudd, å kjøpe 2-3 leiligheter. Slik bosetting vil kunne tilby god integrering, sier hun.