Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Viktige møteplasser

Det er viktig at folk i byggenæringen møtes ansikt til ansikt. Det å lære hverandre å kjenne er avgjørende om man skal lykkes i prosjekter og for å hindre at konflikter oppstår. Man må lære å stole på hverandre. Gjør man det kan mye ryddes av veien av konflikter før advokatene kommer. Det kan bli dyrt. Veldig dyrt.

Studentene flokket til BM-dagen.

I løpet av de siste ukene har jeg for min del vært med på mange møter og konferanser rundt om i landet hvor folk fra ulike ståsted i byggenæringen møtes. Jeg tror det er viktig med slike treffpunkt. Det å møtes i en mer sosial sammenheng gjør at skuldre kan senkes. Det er lettere å finne løsninger dersom man har sett ansiktet til dem man snakker med i telefonen eller til dem man sender mailer til.

Jeg er nettopp kommet fra Trondheim hvor jeg innledet på den første Faveodagen som noen gang er arrangert. Mange entreprenører har reagert på måten byggelederbedrifter kommer inn for å styre prosjektledelsen i prosjekter. På Faveodagen møttes folk både fra byggherrer, andre konsulenter, arkitekter og entreprenører. Det ble en meget åpen og konstruktiv ettermiddag og kveld for mange. Det å høre en så engasjert foredragsholder som Kjell Kvam fra Faveo som snakket om «sin» gjennomføringsmodell, var en sann fornøyelse. Det å høre prosjektsjef Siri Koldaas fra Skanska Norge var også lærerikt. Hun er utdannet arkitekt, men har en meget bred bakgrunn bl a som stor byggherre i fylkeskommunene i Trøndelag. Hun har stått bak mange vellykkede byggeprosjekter. Nå er hun entreprenør.

Tirsdag ble ellers BM-Dagen holdt ved NTNU. Dette er en årlig viktig markering som bl a Næringslivsringen og studentene står bak. På grunn av nedgangen i oljeindustrien, synes interessen for byggenæringen å stige sterkt blant studentene. Mange bedrifter fra byggenæringen var til stede – og tilbakemeldingene var gjennomgående meget gode. Byggenæringen trenger mange kloke hoder fremover.

Andre viktige arrangemement jeg har vært innom den siste tiden er Betongdagen som også denne gang ble arrangert i Trondheim. I Bergen var jeg med på det som er et høydepunkt for mange i byggenæringen i vest, nemlig Vestlandske Bygg og Anleggsdag. Denne gang ble det notert ny rekord med 220 deltakere.

Det er alltid interessant å være med på slike arrangement. Man blir hele tiden kjent med nye mennesker.

Selvsagt kan man ikke være med på alt. Men det finnes hele tiden arrangement som samler folk i byggenæringen. De som velger bort slike sammenkomster hvor ulike folk treffes, vil få et problem. Dersom man hele tiden skal sitte foran en dataskjerm, og dersom man kun opererer i sin egen lille andedam, ja, da blir verden snever.

Alle trenger faglig påfyll. Alle trenger menneskelig kontakt. Det å se et menneske direkte inn i øynene gjør at man lettere kan finne de riktige løsningene. Det vil alle tjene på.

Det var stor interesse for foredragene på BM-dagen.