Mener svanen effektiviserer innkjøp

Miljømerking er et viktig verktøy for offentlige innkjøpere, mener den finske miljøministeren Kimmo Tiilikainen.

Mens den svenske innkjøpsministeren Ardalen Shekarabi peker på at innkjøp er et viktig verktøy for å nå samfunnspolitiske mål. Det finnes store muligheter for å stille miljøkrav med ny EU-lovgiving, mener Svanemerket i forbindelse med den felles nordiske innkjøpsuken som starter i dag.

- For å få et bærekraftig samfunn må vi legge om til en bærekraftig innkjøpspolitikk. Innkjøp må brukes som strategisk verktøy og kobles til samfunnspolitiske mål, sier Ardalen Shekarabi, innkjøpsminister i Sverige.

I Sverige har regjeringen satset på innkjøp: Det er opprettet en ny innkjøpsmyndighet, og en ny innkjøpsstrategi samt en ny innkjøpslov kommer i løpet av våren.

Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket og finnes på en rekke varer og tjenester: Alt fra klær til hele hus.

- Miljømerkene er i en nøkkelposisjon for å redusere miljøbelastningen. I fremtiden vil miljømerkenes betydning øke, fordi den offentlige innkjøperen kan kreve miljømerking som bevis for at leveransen tilfredsstiller anbudets miljøkrav. Miljømerkene gjør også innkjøpsprosessen enklere, fordi de bygger på mangesidige livssyklusvurderinger og tester, sier Kimmo Tiilikainen, miljøminister i Finland.

I forbindelse med Nordic Green Procurement Week arrangerer Svanemerket seminaret: Grønne innkjøp og byggevarer på norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo 3. november.