Aspelin Ramm / Infills boligprosjekt D36 i Dælenenggata 36 i Oslo. Element Ariktekter har designet og utviklet fasadesystemet, som er i kunstglass.

Trond Joelson

D36 vant Arkitekturprisen

Bolighuset D36 – Green House er vinner av Arkitekturprisen 2015.

Huset som er tegnet av Element Arkitekter AS, ligger på Oslos østkant og er et eksempel på moderne arkitektur med høye ambisjoner og gode arkitektoniske kvaliteter.

- Vi håper D36 kan starte en mer konstruktiv debatt om boligpolitikk og boligkvaliteter. Å bygge boliger med god kvalitet i tett by er noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet og for fremtiden. Ikke minst har vi alle et ansvar for at det bygges nok boliger og gode boliger for folk flest, sier Cathrine Vigander.

Cathrine Vigander er arkitekt MNAL og daglig leder i Element Arkitekter AS. Det er hun og partner Vidar Knutsen som har tegnet huset for byggherren Infill AS. Hun forteller at det som varmer aller mest med Arkitekturprisen er at prosjektet er stemt frem av kollegaer i bransjen.

D36 blir ofte beskrevet som et eksempel på arkitektur som beriker omgivelsene og gir noe tilbake til lokalmiljøet. Boligprosjektet rommer 21 leiligheter, tre fuglekasser og en skobutikk. Kunstfasaden består av åtte lags glass med keramisk print. Takhagen er en grønn oase inndelt i fellessoner og private parsellhager.

Bygningen ligger i og langs et parkdrag på Dælenenga i Oslo, en plassering som også ble utgangspunktet for utviklingen av konseptet. Idéen bak kunstfasaden er at hele huset skal fremstå som et symbolsk tre, et eviggrønt tre , hvor 1. etasje symboliserer selve trestammen og de øvrige etasjene trekronen. Ønsket var at bygningen skulle bli en del av sine omgivelser gjennom speilinger, refleksjoner og grønnfarger.