Boligprisveksten fortsetter

Torsdag kom boligtallene for august og de viste at måneden opplevde den høyeste veksten på seks år. Det var ikke spesielt overraskende - noe mer overraskende er det at SBB nå forventer en økning i prisene for årene fremover i forhold til tidligere prognoser.

Ifølge dn.no forventer SSB nemlig at boligprisene vil stige 5,7 prosent for hele 2015, 2,7 prosent i 2016, 4,3 prosent i 2017 og 2,2 prosent i 2018. Dette er det godt stykke over hva de la til grunn for bare noen få måneder siden. Alt tyder dermed på at prisene vil stige i jevnt bra tempo også i tiden fremover, og illustrerer bare at behovet for boliger i sentrumsnære områder fortsetter å øke. Nødvendigheten av bygging av nye boliger vil dermed fortsette med uforminsket styrke, og om ikke enkelte kommuner får opp tempoet rundt tilrettelegging av tomter vil prisene kunne øke ytterligere.

Samtidig som det legges frem tall for økning av boligprisene kommer oversiktene om at arbeidsledigheten stiger. Ifølge SSB, som foretar undersøkelser for en utvalgt gruppe, er 124.000 personer arbeidsledige, noe som tilsvarer 4,5 prosent ledighet. NAV har på sin side registrert 84.700 arbeidsledige i sine registre, noe om tilsvarer en ledighet på 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Den kraftige nedgangen innen olje og gass begynner nå virkelig å merkes og vil føre til et strammere arbeidsmarked og noe mer urolige og usikre utsikter for den totale økonomien.

I utgangspunktet frykter vi ikke at dette vil få de helt store konsekvensene for byggenæringen på kort sikt - selvsagt foruten de områdene som er hardest rammet - med Rogaland og Stavanger i spissen. Her merker man helt klart en nedgang. For store deler av landet ellers er det en jevn bra aktivitet, og skulle man merke en nedgang innen private investeringer, og da spesielt innen næringsbygg, åpner det opp for at offentlige utbyggere burde skyte fart i sine utbyggingsplaner.

Det er også slik at rentene ligger an til å bli enda lavere enn dagens nivå - og noen spår to rentenedsettelser på relativt kort sikt, og det er svært lite som tyder på at rentenivået skal noe opp de nærmeste årene. Hvilket rentenivå som da vil kunne kalles normalt er ikke godt å si, men dette vil utvilsomt kunne holde boliginvesteringen gående. Det er også slik at folk har ganske god tro på egen økonomi, og mange har mulighet til å gjennomføre kjøp i boligmarkedet. Det er likevel liten tvil om at norsk økonomi går spennende tider i møte – men i dette markedet er det også gode muligheter for mange til å gjøre smarte investeringer.