NVE gir grønt lys for Tolga kraftverk

Tolga kraftverk i Hedmark blir høyst sannsynlig en realitet etter at NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å tillate bygging.

Kraftverket vil gi en årlig produksjon på om lag 173 gigawattimer. Det tilsvarer årsforbruket til 8.650 husstander.

Opplandskraft står bak søknaden om å bygge Tolga kraftverk, som etter planen skal bruke fallet i Glomma gjennom Tolga sentrum.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår alternativet med inntak ved Hummelvoll og utløp ved Eidsfossen, en strekning på om lag 12 kilometer. Direktoratet tilrår ikke utbygging etter alternativene som inkluderer Eidsfossen.

I den samlede vurderingen er det lagt vekt på at Tolga kraftverk vil gi et betydelig bidrag i produksjonen av ny fornybar energi, der en stor del er vinterkraft.

Direktoratet peker på at de mest sentrale problemstillingene knyttet til konsesjonsspørsmålet gjelder fisk og fisketurisme. I tillegg er Glomma et viktig landskapselement gjennom Tolga sentrum, og utbyggingen påvirker en av de få gjenværende strykstrekningene i Glomma som ikke er brukt til kraftproduksjon. For å ivareta dette, foreslår NVE en rekke tiltak, inkludert fiskepassasjer, større minstevannføring om vinteren og opprettelsen av et fond på 5 millioner kroner til fisk og fisketurisme.