Rekrutteringssjef Christian Scheen og Katharina Wozniak, leder for kompetanse- og lederutvikling i Skanska Norge, mener selskapet kan tilby noen av de beste kompetanse- og lederutviklingsprogram som finnes i bransjen.

Skanska tetter generasjonsgapet

– Aldri før har det vært større muligheter for unge ledertalenter.

Det sier rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska Norge.

Skanska er blant selskapene som nå må håndtere generasjonsgapet som har oppstått på grunn av manglende rekruttering under nedgangsperioden i bygg og anlegg på 1990-tallet. Rundt halvparten av 60-åringene i Skanska Norge sitter med lederansvar, men i generasjonen under er det tynnere i lederrekkene. Det er dette generasjonsgapet Skanska nå er godt i gang med å tette, blant annet ved å løfte frem unge ledertalenter.

– Jeg føler vi har god kontroll på rekrutteringsarbeidet. Skanska har vært bevisste på at generasjonsgapet vil komme og vi har vært flinke til å knytte de eldre opp mot de yngre i ulike lederutviklingsprogram slik at vi får coachet og overført kompetanse, sier Scheen.

Les også: Vil bedre omdømmet til BA-næringen:Oppfordrer til tøffere kamp om de beste hodene

Ønsker ansvar

Skanskas rekrutteringssjef viser frem et oppslag i Dagens Næringsliv hvor 29 år gamle Hans Kjetil Traen blir trukket frem som et eksempel på en ung ingeniør som i løpet av rekordtid har fått stort lederansvar i Skanska. Traen, som nå er prosjektleder for Skanskas milliardkontrakt ved dobbeltsporutbyggingen mellom Farriseidet og Porsgrunn, er en av flere unge og ambisiøse i Skanska-systemet som ønsker å ta ansvar og som har grepet mulighetene og kastet seg inn i selskapets mange utviklingsprogrammer.

– Akkurat nå er Hans Kjetil Traen en del av det globale utviklingsprogrammet Skanska Stretch som er rettet mot unge ledertalenter, opplyser Katharina Wozniak, leder for kompetanse- og lederutvikling i Skanska Norge.

Må ut i verden

Stretch-programmet har hovedfokus på Skanskas virksomhet i et internasjonalt perspektiv og omfatter blant annet et utenlandsoppdrag på 6-12 måneder. Hans Kjetil Traen skal til et T-bane prosjekt entreprenørselskapet har i Boston.

– Skanska er et globalt selskap med 60.000 ansatte og en rekke store prosjekter blant annet i USA. Vi har stor tro på det å sende unge ledere ut slik at de kan få erfaring fra spennende oppdrag andre steder i verden, sier Christian Scheen.

Best i bransjen

Katharina Wozniak mener Skanska kan tilby noen av de beste kompetanse- og lederutviklingsprogram som finnes i bransjen. Hun forteller at de tilbyr både globale og nasjonale programmer som streker seg fra introduksjonsprogrammet Young Professionals Program (YPP) til det globale toppleder-programmet Skanska Top Executive Program (STEP).

– Skanska Norge har et utviklingsløp som vi jobber med kontinuerlig. For oss er det viktig å skape gode ledere på alle nivåer, og lederkulturen skal være forankret i kompetansen som finnes i selskapet, understreker hun.

Stolte av Gnist

Wozniak mener Skanska Norge kan være spesielt stolte over prosjektutdannelsesprogrammet Gnist, som er selskapets storsatsing på kompetansebygging innen prosjekteierstyring, prosjektledelse, prosjekteringsledelse og produksjonsledelse. Over 800 ansatte er ferdige med eller holder på med Gnist-programmene, som Skanska kjører sammen med NTNU og Metier.

– Gnist er utviklet i Norge og er rettet mot hvordan Skanska kan levere enda bedre prosjekter. Målet vårt er å være nummer en i prosjektledelse. Programmene har blitt kjørt siden 2010 og det utvikles kontinuerlig, forteller Wozniak.