Hvert av de nye byggene i Bjørvika har sin spesielle arkitektoniske utforming. Foto: Trond Joelson 

Barcode og OAT-samarbeid skal løfte byen

Oslo arkitekturtiennale (OAT) har fått med seg de fire største eierne og brukerne av bygg i Barcode-rekken i en omfattende og langsiktig samarbeidsavtale.

Samarbeidet er drevet frem av partenes felles engasjement for å skape en god by.

Utover at avtalen sikrer OAT økonomisk, ønsker partene å ha et gjensidig faglig utbytte av hverandre. Avtalen er også en konsekvens av en bevisst strategi og utviklingsprosess for å aktivere bygulvet i Barcode og skape en levende bydel.
– Dette er en svært viktig og spennende avtale for OAT i vårt arbeid med å engasjere alle som er med på å forme byen, næringslivet inkludert. Det gleder oss å se at noen av Oslos mest sentrale eiendomsutviklere virkelig tar byutvikling på alvor. Man skal være både seriøs og modig for å slippe kritiske fagmiljøer innpå seg gjennom en slik avtale, sier OAT-direktør Hege Maria Eriksson.
Positiv tendens
Avtalen mellom OAT og selskapene i Barcode er et eksempel på en positiv tendens innen urbane utviklingsprosjekter, hvor eiendomsutviklere i stadig større grad blir bevisst og tar på alvor sitt ansvar for å bidra til god byutvikling.
– Vi ser at gode byrom i våre nye bydeler er en forutsetning for godt byliv, som igjen gir grunnlag for lønnsom handel og næringsliv. Gjennom OAT møtes både politikere, næringsliv, fagfolk og byens innbyggere for å diskutere byutvikling. For alle Barcode-eierne er det viktig og inspirerende å få ta del i denne diskusjonen, sier Rolf Thorsen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling.
Nabosamarbeid
Selskapene som nå har gått sammen i et samarbeid med OAT er Oslo S Utvikling (OSU), DNB Næringseiendom, KLP Eiendom og Braathen Eiendom. De er alle eiere og brukere av Barcode-byggene. Oslo S Utvikling kontrollerer sågar første-etasjene i samtlige bygg, med de tilhørende omkringliggende gatearealene.
– Det er knyttet store forventninger til utviklingen av Oslos nye bydel og vi er svært engasjert i å skape et attraktivt bygulv og et område det skal være godt å være i. Vi ønsker også at publikum skal oppleve Barcode og Bjørvika som noe nytt og spennende. OAT vil gi publikum anledning til å oppleve byutvikling på nært hold og samtidig tilføre oss viktige erfaringer som vi vil ta med oss i det videre utviklingsarbeidet, sier Rolf Thorsen.