Voksesmerter

Flere av de større norske byene opplever vekst, og ingen vokser raskere enn hovedstaden. De siste prognosene sier at det skal bli 819.000 personer i Oslo i 2030.

Det er 12.000 mer enn hva man trodde for bare ett år siden. Pr. 1. januar 2015 var det 648.000 innbyggere i Oslo – dette skal altså stige med 171.000 personer frem til 2030. Det betyr en årlig vekst for kommunen på 11.400 personer. Dette skaper både muligheter – men også utfordringer.

For det er klart – de fleste jobber for og ønsker at antall innbyggere skal vokse – alternativet er ikke spesielt hyggelig. Vekst vil, i alle fall på noe sikt, kunne skape økt aktivitet og en økning i skatteinngangen.

Men så er det selvsagt også slik at en så kraftig vekstperiode som Oslo nå er inne i vil gi visse voksesmerter. Det er en stor utfordring å bygge opp det offentlige tjenestetilbudet raskt nok til å holde tritt med befolkningsøkningen. Alle disse menneskene skal ha et sted å bo, de skal komme seg frem og kunne forflytte seg i et allerede trangt trafikkbilde – og ikke minst vil det skape et stort behov for både, barnehager, skoler, idrettsanlegg, helsetjenester og etter hvert aldersboliger og sosialboliger. Dette er investeringer som kan være tunge å ta, selv om det vil bli en økt skatteinngang og at veksten vil generere økte totale inntekter.

For eksempel må Utdanningsetaten i Oslo kommune nå planlegge for en økning i antall elevplasser på hele 10.000 innen grunnskolen og 1.500 elevplasser innen den videregående skolen – og dette er bare i perioden frem til 2026.

For byggenæringen er dette selvsagt godt nytt. Aktørene som opererer i hovedstadsområdet vil nyte godt av denne kraftige utbyggingen av byen. I de nærmeste tiårene vil det bli gjennomført enorme investeringer i kommunal og statlig regi i byen og omkringliggende områder. I tillegg til alt av kommunal infrastruktur, er man nå på noe kortere sikt i gang med flere enorme kulturbygg og snart setter man i gang med realiseringen av det nye regjeringskvartalet. Dessuten må det bygges mange boliger – samt alle utbygginger som skjer i regi av det private næringslivet. Det burde derfor ikke være noe fare for det samlede aktivtetsnivået.

Så er det selvsagt også slik at mange av de nærliggende områdene til hovedstaden også opplever en kraftig vekst og tilflytting – noe som vil legge et ekstra press både på hovedstaden men også på det totale oppgavebildet.