Mafiaen i byggenæringen

Mange trodde de største problemene når det gjelder arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen for lengst var kommet til overflaten – så feil kan man ta. Når Kripos nå slår fast at det er klare mafiatilstander i den norske byggenæringen er det selvsagt stor grunn til bekymring.

Vi har lenge vært klar over at utfordringene er store - men mange hadde nok ikke til fulle innsett det store alvoret i saken. Politiet peker nå på at de har fått ekstra ressurser, siden dette er utpekt som et satsningsområde, til å grave dypere ned i materien. Og dess mer de har utforsket jo verre har situasjonen vist seg å bli. Som Eivind Borge, leder for taktisk etterforskning i Kripos, sa det; vi har begynt å løfte på steinene, og dessverre så myldrer det av aktivitet under steinene, og underbygger det bildet vi har advart mot.

Det er derfor åpenbart at det umiddelbart må settes inn langt kraftigere virkemidler enn vi har sett til nå – og vi deler helt klart BNL-sjefens bekymringer. Det er ingen god utvikling når Jon Sandes sier han er mer bekymret nå enn for to år siden.

Mange gode krefter har sammen satt inn relativt store ressurser på å bli kvitt uvesenet– eller i hvert fall stoppe utviklingen. Det er derfor innarbeidet et tett samarbeid mellom ulike offentlige direktorater og instanser, politiet har fått flere virkemidler og ressurser, og ikke minst har næringen selv satt dette som prioritet nummer 1 – og det er selvsagt helt essensielt at næringens aktører tar sitt ansvar i dette arbeidet – og det føler vi også store deler av næringen har gjort.

Men problemet stikker altså enda dypere enn vi har sett tidligere. Det er regelrett kriminelle som opererer i næringen og tar på seg oppdrag – og som også bruker dette som rene skalkeskjul for annen kriminell virksomhet – for eksempel med narkotika.

Derfor må vi nå se reelle handlinger – og ikke flere rapporter og utredninger. Regjeringen må sterkere på banen – ikke minst må det komme tiltak innen det utfordrende ROT-markedet, som har vokst mye den senere tiden. Problemet er at denne veksten i stor grad er tatt av uregistrerte virksomheter. Om regjeringen ikke tidligere har kjent til disse utfordringene - bør de absolutt gjøre det nå. Og trenger de mer info, er det bare å ta kontakt med næringens aktører. Regjeringen, med statsministerens kontor i spissen, skal koordinere dette arbeidet og det må de nå begynne å gjøre. Dessuten bør man høre på BNL og se på opplistingen de kommer med når det gjelder etablering av flere sentre mot arbeidslivskriminalitet, at politiet må få flere øremerkede midler til å bekjempe mafiatilstander i arbeidslivet, at vi må få på plass en ny og velfungerende sentral godkjenningsordning og selvsagt ID-kort som kan gi informasjon i sanntid. Dette er tiltak som kan ha en praktisk effekt.

Og ikke minst er det viktig at politiet får de midlene de ber om til å kunne rulle opp og avdekke disse virksomhetene. Byggenæringen vil ikke være til å kjenne igjen om noen år om vi ikke tar skikkelig tak i mafiaen som nå er i ferd med å få grep om deler av næringen vår.