Ssjefforsker Inger Andresen ved SINTEF Byggforsk. Foto: SINTEF

SINTEF støtter strengere energikrav

SINTEF Byggforsk støtter forslaget om at energikravene i TEK10 skjerpes tilsvarende 26 prosent for boliger og 38 prosent for kontorbygg.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding onsdag.

Forskningsinstituttet skriver at de fortsatt ønsker sterkere fokus på krav som sikrer at de nye reduksjonskravene i de tekniske forskriftene blir innfridd.

– Redusert energibruk i bygningsmassen vil både være mer miljøvennlig og mer kostnadseffektivt enn å øke kapasiteten i kraftforsyningssystemet. I tillegg vil dette frigjøre elektrisitet for annen bruk, slik som elektriske biler og eksport, sier sjefforsker Inger Andresen ved SINTEF Byggforsk.

Selv om SINTEF Byggforsk uttaler at de støtter hovedtrekkene i høringsforslaget, er instituttet, ifølge pressemeldingen, skeptiske til om forskriften vil føre til den ønskede og nødvendige reduksjonen i energibruk og klimagassutslipp.

– Vårt viktigste innspill er at forskriften bør stille krav til levert energi, samt angi spesifikke krav til etterprøving av energiytelsen, uttaler Andresen.

SINTEF Byggforsks andre hovedinnspill omhandler forenkling og tiltaksmetode. Innføring av levert energi som beregningspunkt setter høyere krav til dokumentasjon og kompetanse.

– Det bør utarbeides enkle og entydige regler for hvordan de ulike energiforsyningsløsningene skal beregnes og dokumenteres, med tilhørende vektingsfaktorer for å ta hensyn til den totale miljøpåvirkningen. For større byggeprosjekter bør dette være uproblematisk både ressursmessig og kompetansemessig, da det allerede i dag gjøres i flere prosjekter, sier Andresen.

SINTEF Byggforsk skriver i meldingen at de også ønsker at det utarbeides separate krav for oppgradering av eksisterende bygninger.