DNB: Prisstigning gir rentekutt i juni

Lavere prisvekst på norskproduserte varer styrker troen på at Norges Bank kutter renta i juni, tror DNB Markets.

– Prisveksten skuffer, noe som bidrar til å styrke vår allerede sterke tro på at Norges Bank vil kutte renten i juni, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Både innenlandsk inflasjon og den underliggende inflasjonen er svakere enn Norges Bank ventet i sin rapport i mars, og mandagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) stadfester utsiktene til et rentekutt i juni, sier hun.

Ifølge SSB-tallene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 0,4 prosent fra mars til april. Det siste året har oppgangen vært på 2,0 prosent, den samme veksten som fra mars i fjor til mars i år.

På forrige ukes rentemøte besluttet Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent, men holdt samtidig fast ved at renta sannsynligvis blir kuttet i juni. Etter at KPI-tallene ble kjent svekket kronen seg ytterligere, og muligheten for rentekutt er altså enda større nå, mener Haugland.

Oppgangen i KPI ble dempet av prisene på flyreiser som falt 8,7 prosent fra mars til april. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie hadde en nedgang på 1,5 prosent i perioden.

Den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JEA), som analytikere vektlegger sterkest, steg 2,1 prosent fra april i fjor til april i år, men den falt 0,2 prosentpoeng fra mars.

Det er i hovedsak flyprisene som har ført til nedgangen. Kjerneinflasjonen er det samme som konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

Hartveit legger til at overraskende fall i klesprisene er det viktigste unntaket når prisstigningen skal forklares. Han viser til at prisene på klær økte litt fra mars til april, men målt mot april i fjor var det en prisnedgang på 2,2 prosent.

– Sterk konkurranse i klesbransjen holder prisene nede, på tross av at innkjøpsprisene øker, sier Haartveit.

Vårens moderate lønnsoppgjør og lav oljepris virker også dempende på prisveksten, mener han.