Miljødirektoratet får kritikk for snuoperasjon

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken reagerer kraftig på at Miljødirektoratet gir grønt lys til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

I fjor advarte Miljødirektoratet mot sjødeponiet fordi det ville kunne få vesentlig negative konsekvenser for truede arter som pigghå og blåtunge. Men i en ny anbefaling konkluderer direktoratet etter en samlet vurdering med at det likevel kan gis tillatelse til sjødeponiet.

Lars Haltbrekken har vanskelig for å forstå snuoperasjonen.

– Vi trodde Miljødirektoratets rolle var å passe på miljøet, og det var det de gjorde i fjor. Nå har de kommet til en annen konklusjon. Det er rett og slett ikke til å forstå hvordan de agerer i denne saken, sier han.

– I tillegg har hele denne saken vært preget av et vanvittig hemmelighold fra regjeringen. Dokumenter som vanligvis ville vært offentlig tilgjengelige, har vært unntatt offentlighet, og vi har vært forhindret fra innsyn i saken, sier han.

Haltbrekken forsikrer at miljøbevegelsen ikke vil gi opp saken. Siste ord er ikke sagt, advarer han.

– Regjeringen gir nå tillatelse til en av de største forurensningsskandalene i nyere norsk historie. Her står det om livet i en fiskerik og ren fjord. Advarslene fra havforskere har vært tydelige lenge. Dette er åpenbart noe regjeringen totalt ignorerer, sier han. (©NTB)