Velkommen til Byggedagene 2015

For 16. gang kan vi i Byggeindustrien sammen med BNL og EBA ønsker velkommen til Byggedagene.

Som tidligere går arrangementet av stabelen på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo, og vi kan love et spennende og innholdsrik program

Norge slik vi kjenner det i dag vil gjennomgå store endringer i tiden fremover. Om de mest optimistiske prognosene slår til vil befolkningen øke fra dagens nivå på 5,2 millioner innbyggere til sju millioner i 2040. Arbeidsinnvandring og en stadig sterkere urbanisering gjør at presset på de store byene og tettstedene vil øke kraftig.

Denne utviklingen er allerede i full gang – og det fører til at vi må planlegge godt for årene som kommer. Dårlig planlegging og gjennomføring nå, kan gi enorme utfordringer om noen tiår. Dette innebærer at det må tenkes nytt. Sannsynligvis må vi bygge både høyere og tettere enn i dag – og ikke minst er det helt nødvending å konsentrere by- og tettstedutviklingen rundt allerede eksisterende eller fremtidige kollektivknutepunkter.

For å klare dette må samfunnet bygges ut, både vei, bane og infrastrukturen som vi ikke ser – ledningsnettet under bakken.

Disse utviklingstrekkene danner bakteppet for årets ByggeDager. Her vil vi komme mer konkret inn på hva disse ulike utfordringene innebærer og hvilke løsninger og metoder byggenæringen kan bidra med – og hvordan dette samfunnsoppdraget bør løses.

Dagen vil gi oss mange høydepunkter. Blant annet vil BNL-sjef Jon Sandes åpne arrangementet der han trekker frem de viktige oppgavene for byggenæringen i dag og fremover, og RIF-sjef Liv Kari Skudal Hansteen kommer nærmere inn på State of The Nation 2015 som til de grader har vært i vinden de siste dagene.

I løpet av dagen får vi forhåpentligvis konkrete svar fra statssekretær John-Ragnar Aarset i samferdselsdepartementet på hvor raskt flere av de banebrytende samferdselsprosjektene vil kunne gjennomføres.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil fortelle om hvordan vi skal møte utfordringene med den enorme befolkningsveksten og AP-leder Jonas Gahr Støre følger opp med hvordan han ser for seg at vi skal bygge landet. Disse to møtes deretter i en duell der de utfordres av byggenæringen.

Det legges også opp til flere andre spennende innlegg og debatter, for eksempel vil Statsbygg-sjef Harald Vaagaasar Nikolaisen snakke om HMS-chartret. Ellers vil vi også se ordfører Anne Kristine Linnestad (Ski kommune), adm. direktør Baard Schumann (Selvaag Bolig ASA), seniorplanlegger Erik Plathe (Asplan Viak AS), adm. direktør Ståle Rød (Skanska Norge AS), arkitekt Harald Martin Gjøvaag, (Alliance arkitekter AS), adm. direktør Christian Nørgaard Madsen (Multiconsult AS), konsernsjef Haakon Tronrud (Tronrudgruppen), byutviklingsdirektør Bård Folke Fredriksen (Oslo kommune), Rolf Thorsen (Oslo S Utvikling) og H. G. Wessberg på scenen.

Dagen avsluttes med historien om hvordan den spanske havnebyen Bilbao ble revitalisert.

Som i fjor er også dag to av Byggedagene viet Bygg21 og deres videre arbeid. Det trengs endringer i byggenæringen – og på denne arenaen reises debattene om de viktige dilemmaene. Et samlet virkemiddelapparat inviterer til diskusjon for å utfordre myter, konsesjoner og sannheter. Dag 2 er et samarbeid mellom Norges Forskningsråd, ENOVA, Innovasjon Norge, Difi og Bygg21. Her får vi også blant annet se Ole Robert Reitan, Kjetil Trædal Thorsen, Per-Willy Amundsen, Nils Kristian Nakstad, Sissel Leire med flere på scenen.

Som tidligere inviterer vi også inn til den tradisjonsrike ByggeGallaen i Sonja Henie-salen onsdag kveld, med spennende underholdning – og selvsagt god mat og drikke. De høythengende prisene for Årets Bygg og Årets Anlegg 2014 blir naturligvis også delt ut i løpet av kvelden – i tillegg til utmerkelsen Årets Trebyggeri.

Velkommen!

(Ps. Om du er forhindret fra å delta på Byggedagene i år kan du følge konferansen live på bygg.no. Sendingen finner du her.)