Illustrasjonsfoto: Oslo Lufthavn AS

Oslo Lufthavn har avdekket lovbrudd

Utbyggingsorganisasjonen ved Oslo Lufthavn, som har ansvaret for den store utvidelsen av flyplassen, har avdekket tilfeller av uheldige arbeidsforhold hos en underentreprenør.

Oslo Lufthavn har gjennomført revisjon av Naturstein Montering AS med underentreprenører med hensyn til arbeidsforhold. Det er avdekket lovbrudd hos underentreprenøren Totalservice Zaks AS, blant annet økonomiske uregelmessigheter og brudd på arbeidsmiljølovgivningenm, skriver OSL i en pressemelding.

Oslo Lufthavn har oversendt rapporten til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Politiet.

Har avsluttet avtalen
Oslo Lufthavn har nå bedt Naturstein Montering AS avslutte samarbeidet med Totalservice Zaks AS.

Byggeindustrien har vært i kontakt med ledelsen i Naturstein Montering AS, som viser til en pressemelding de har sendt ut.

- Naturstein Montering AS terminerer idag kontrakten med Totalservice Zaks AS vedrørende kontrakt K-72235 på Gardermoen Lufthavn- Sentralbygg Vest, skriver selskapet.

Internkontrollen fungerer
Oppdagelsen kommer som en følge av  internkontroller og tett oppfølging av lønns- og arbeidsforhold i prosjektet.

- Oslo Lufthavn ser meget alvorlig på disse bruddene, men er glade for at våre internrutiner fungerer og får fanget opp denne typen lovbrudd, sier Nic. Nilsen, leder av T2s prosjektstyre ved Oslo Lufthavn.

Kontinuerlig revisjon
Oslo Lufthavn jobber kontinuerlig med revisjon av arbeidsforhold i utbyggingsentreprisene. Som et ledd i Oslo Lufthavns SHA-arbeid (sikkerhet, helse, arbeidsmiljø) er det i samarbeid med LO engasjert to LO-koordinatorer i prosjektet. Det er også en kontinuerlig dialog med Arbeidstilsynet og med entreprenørene om lønns- og arbeidsforhold, både med tanke på å forhindre, og for å avdekke uheldige arbeidsforhold.

- Ved disse grepene får vi god kunnskap til de rådene arbeidsforholdene, og vi får mulighet til å avdekke uønskede forhold. I denne saken har vi avdekket lovbrudd og adressert dem til rette instanser, sier Nilsen.

Utbyggingsprosjektet ved Oslo Lufthavn har i dag en fraværsskadeverdi på 3,2. Til sammenligning var landsgjennomsnittet i 2013 på 6,9.

- Oslo Lufthavn har sikkerhet og godt regulerte arbeidsforhold som høyeste prioritet, også i utbyggingsprosjektet vårt og vi skal fortsette å jobbe hardt for arbeidsforholdene på Oslo Lufthavn er i henhold til norsk lov, avslutter Nilsen.