Biler kjører i et mørklagt Tromsø etter strømbruddet torsdag ettermiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Strømforsyningen i nord er mer sårbar

Store deler av Nord-Norge ble mørklagt da uværet herjet som verst torsdag. Dette kan skje igjen, advarer Kraftforsyningens distriktssjef i Troms, Arvid Åsmo.

Statnett har startet byggingen av en ny 420 kilovolts kraftlinje fra Ofoten til Balsfjord. I byggeperioden demonteres deler av det eksisterende strømnettet i nord. Dette gjør Troms og Finnmark ekstra sårbar for strømbrudd, mener Åsmo.

– Dersom det oppstår feil i det gjenstående nettet, kan det føre til strømbrudd av den størrelsen vi så torsdag, sier Åsmo til NTB.

Han mener torsdagens strømbrudd viser at det er nødvendig å prioritere strømforsyningen i nord og at det haster å starte byggingen av kraftlinjen på 420 kilovolt som skal gå videre fra Balsfjord til Hammerfest.

– Jo fortere man får bygget, jo fortere vil strømforsyningen nordover bli styrket, sier han.

Tromsø var et av stedene hvor strømmen var borte lengst. Kommunen holder elevene ved Prestvannet skole hjemme fredag fordi skolebygget ikke er tilstrekkelig oppvarmet etter strømbruddet.

Politiets nødnummer var ute av drift i Troms politidistrikt en periode torsdag.

– Uværet ga seg i løpet av natten og fredag morgen. Nå ser det ut til å være over, selv om det fortsatt kan blåse litt i fjellet, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Den kraftigste vinden ble målt på Fagernesfjellet ovenfor Narvik i Nordland der vinden ble målt til orkan styrke, ifølge Meteorologisk institutt. På Skjoma i Narvik ble vinden målt til full storm.

På Røst, på Rotvær i Lødingen kommune og på Skrova utenfor Lofoten ble vinden målt til liten storm.

Uværet førte til flere kanselleringer, noe som også preget flytrafikken fredag morgen.

SAS måtte kansellere to flygninger fra Oslo til Evenes torsdag. Dette fikk ettervirkninger for fly som skulle motsatt vei fredag morgen. 350 av flyselskapets passasjerer ble rammet av kanselleringene.

Norwegians kveldsfly fra Oslo til Evenes torsdag måtte snu fordi vinden gjorde det umulig å lande på flyplassen. Dette førte til at også morgenflyet fra Evenes til Oslo fredag ble kansellert, ifølge informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Passasjerene som skulle fra Oslo til Evenes torsdag, reiser i stedet ved 14-tiden fredag. Passasjerene som skulle med morgenflyet, settes opp på en ny flygning i 16-tiden.