Illustrasjonsfoto

Advarer mot å kjøpe brukte vedovner på nettet

I julen hygger nordmenn seg med fyr i ovnen. Enkelte kan fristes av å kjøpe seg en brukt ovn på nettet. Det kan bli en kortvarig glede. Ovner laget før 1998 er nemlig ikke lov å montere.

En rask sjekk på de store markedsplassene på nettet viser at det er flere hundre gamle ovner i salg. De færreste vet kanskje ikke at de ikke er lov å montere.

- Det å kjøpe en brukt vedovn produsert før de nye miljøkravene fra 1998, er penger rett ut av vinduet. Videre er de ofte uforholdsmessige dyre i forhold til nye ovner, og de kommer uten garanti når de kjøpes privat. Det sier Merethe Slensvik Halvorsrød, som er leder i Norsk Varme. Man vet også at enkelte ønsker å montere ovnene selv.

– Det er ikke å anbefale med tanke på innemiljø og brannfare, mener hun.

- Myndighetene anbefaler fyring i moderne ildsteder, både med hensyn til global og lokal forurensning. Gjennom ENØK-tiltak er det flere kommuner rundt om i landet som gir støtte ved installasjon av rentbrennende vedovner. Fra nyttår dobler Oslo kommune sin støtte til 6.000 kroner innenfor ring 3 for de som erstatter en gammel med en ny vedovn. Det gir renere luft, bedre fyringsøkonomi og reduserer behovet for strøm, heter det i en melding fra Norsk Varme.

- I mange tilfeller er det å kjøpe brukt et miljøvennlig tiltak. Men, det er få som er klar over at det å kjøpe en vedovn produsert før 1998 er alt annet enn miljøvennlig, sier Halvorsrød.

Selve kjøpet eller salget er ikke forbudt, men det er ulovlig å montere den og ta den i bruk.