Knarvik kirkeHundven-clements Photography

Reiulf Ramstad med to Mies van der Rohe-nominasjoner

Reiulf Ramstad Arkitekter er nominert med to nylig ferdigstilte bygg til EUs pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe Award 2015.

Begge prosjektene, Knarvik kirke i Hordaland og sommerhuset "Mikrolandsbyen" i Vestfold, har fått stor internasjonal interesse og er allerede omtalt blant arkitektur-nettsteder over hele verden.

Som eneste i landet i år, ble Knarvik kirke vigslet på første søndag i advent 30. november. Da hadde den vært på tegnebordet siden kontoret vant konkurransen i 2010 og under bygging siden 2012. Bygget er allerede blitt et nytt landemerke for regionen med dets karakteristiske og nyskapende bygningsvolum, som er kledd i forpatinert kjerneved av furu på utsiden og hvitlasert, kvistfri furu på innsiden. Kirken har som mål å bli et lokalt samlingssted for samvær og tro i alle ukens 7 dager.

"Mikrolandsbyen" er et hytteprosjekt ved Oslofjorden i Vestfold for en familie som ønsket en fleksibel planløsning for flere generasjoner. Løsningen ble et hyttetun av en håndfull små bygninger med saltak, som kan brukes som en enhet eller hver for seg. De tre hovedvolumene blir nærmest ikonografisk med en egen karakter fra den tradisjonelle takkonstruksjonen. Plasseringen av hyttetunet inntil en karakteristisk fjellknaust gir et fordelsaktig mikroklima på sene kvelder.

Nominasjonene til "The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award" er en internasjonal erkjennelse av kontorets bidrag til samtidsarkitektur gjennom nye ideer og teknologi. Reiulf Ramstad Arkitekter har tidligere blitt nominert til prisen for Høgskolen i Østfold i 2007 og Trollstigen-prosjektet i 2011 og 2013.

Et uavhengig ekspertpanel skal i løpet av januar 2015 velge ut finalister til prisen.