Nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Ill.: Lund Hagem Atelier Oslo

Tyskere fikk Deichman-kontrakt

Kulturbyggene i Bjørvika (KIB) undertegnet nylig kontrakt med Roschmann Konstruktionen aus Stahl und Glas GmbH.

Avtalen (totalentreprise) omfatter blant annet prosjektering, levering og montering av ca. 6700 kvm fasade til nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Størrelsesorden 145 millioner kroner.

- Etter prekvalifiseringen stod vi igjen med tre tilbud, fra to tyske og ett svensk selskap, sier Vibeke Johnsen, prosjektansvarlig for nye Deichmanske hovedbibliotek i KIB.

Fasadeløsningen er en videreføring, - og svarer på vinnerforslagets gjennomskinnelige fasade, med transparente områder nederst, og i utvalgte områder oppover i bygget. I tillegg er den et vesentlig bidrag for å nå bibliotekets miljøambisjoner. Bestående av glass og kompositt, et materiale man kanskje først og fremst forbinder med flyindustrien, blir den på mange måter nyskapende, påpeker hun.

Prefabrikkerte elementer i kompositt blir kombinert fasadekonstruksjon, karm og klimahud i ett stykke, som så kles utvendig og innvendig med et glassjikt. Det ytre sjiktet beskytter den aktive solavskjermingen, og bidrar til å løse krav til lydisolasjon fra gatene rundt. Det indre sjiktet diffuserer lyset og gir en behagelig biblioteksatmosfære. Åpninger av varierende størrelser gir utsikt til byen og omgivelsene. Kompositt som materiale er valgt på grunn av sin konstruktive styrke, og muligheten det gir for å redusere kuldebroer i konstruksjoner. Resultatet av denne kombinasjonen materialer gir lav U-verdi, høy isolasjonsverdi og aktiv solavskjerming.

I tillegg til fasaden omfatter kontrakten innganger og dører, overlys til de diagonale lyssjaktene og utendørs himling, opplyser Johnsen.