Samferdselsdepartementet signaliserte nye anbudskriterier

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet kunne på Fjellsprengningsdagen presentere en imponerende liste over nye prosjekter som skal realiseres i Norge de nærmeste årene – både innen vei og bane. Han pekte på at pris selvsagt skal være et viktig kriterium i anbudsarbeidet – men sa også at andre parametere vil kunne spille en mer sentral rolle fremover.

Det er hard konkurranse om jobbene i anleggsmarkedet, prisene er presset og stadig flere utenlandske aktører vil presentere seg i Norge. Store deler av det europeiske markedet ligger brakk og det norske markedet fungerer som en honningkrukke. Vi hører om stor interesse fra nye selskaper på flere befaringer rundt om landet.

Selv om Hoksrud kunne vise til en imponerende liste av kommende aktiviteter tror vi fortsatt at mange aktører ønsker å regne på jobbene – og vi tror konkurransen om jobbene vil forbli hard.

Statssekretæren var i sin tale klar på at konkurransen må vært hard, men at den samtidig må være rettferdig. Han pekte på at kontrollbiten dermed blir særdeles viktig – og det er selvsagt rett. Det er viktig å sjekke at alle regler og lover blir fulgt – uansett hvem som tar på seg de ulike jobbene.

Særdeles gledelig var det definitivt også at han han uttalte at det ikke er sikkert at det bare er pris som skal dominere de store offentlige infrastrukturkontraktene fremover. Hoksrud er opptatt av at kvalitet også skal få en mer fremtredende rolle. Som han sier; det er ikke sikkert det blir så bra til slutt selv om det virker billig i starten.

Vi får håpe dette signalet nå vil bli fulgt opp videre i departementet og dette er noe som vil kunne få gjennomslag. Pris skal selvsagt være viktig – men det dreier seg også om andre forhold som kompetanse, holdninger til rekruttering og så videre.

Det som i hvert fall er sikkert er at statsråden følte seg hjemme på Fjellsprengningsdagen – foran over 800 av landets vei- og banebyggere.