Nye lekkasjer gjør Oslos nye hovedbibliotek ytterligere forsinket. Carl I. Hagen ville skrinlegge hele prosjektet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hagen vil skrinlegge nytt bibliotek i Oslo

Frp-nestor Carl I. Hagen vil stanse byggingen av den nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Han mener prosjektet er en skandale.

Onsdag ble det kjent at lekkasjene som er oppdaget på tomten ved siden av operaen, betyr nye sju måneders utsettelse av prosjektet. Prislappen bare på utsettelsen vil minst være på 120 millioner kroner.

– Skandalen i Bjørvika kommer ikke til å ta slutt på mange år. Biblioteket vil bli dyrere, ta lengre tid og ikke få den betydningen drømmerne i byrådet håper. Vi er klare til å stoppe prosjektet når som helst, sier Carl I. Hagen til Klassekampen. Han er Frps gruppeleder i Oslo bystyre.

Prosjektet har ikke hatt noen god start. Opprinnelig skulle grunnarbeidene starte i april i år, men ble utsatt til august. Nå er det klart at arbeidet ikke kan starte opp for i mars neste år.

Det er tidligere kjent at åpningen av det nye Deichmanske bibliotek ville bli utsatt med 19 måneder, men nå kan altså sju måneder legges til. Forutsatt at prosjektet ikke får nye problemer vil dermed åpning tidligst kunne skje i slutten av 2018.

Aps nestleder i kulturkomiteen i bystyret, Andreas Halse, er kritisk til byrådets håndtering av saken, men synes det er en dårlig idé å skrinlegge byggingen.

– Arbeiderpartiet har vært en varm tilhenger av nytt hovedbibliotek og har foreløpig ingen grunn til å tro at det blir ytterlige budsjettsprekker, sier han.