Seniorrådgiver Trygve Fredrik Myhren i Akan og Beate Furulund, HMS-leder i ISS Facility Services. Foto: Olav Heggø / Newswire

Mange mistenker rus på jobben

Fire av ti har hatt mistanke om at en kollega har vært ruset på jobb, viser ny undersøkelse.

Det skriver pressebyrået Newswire på bestilling fra serviceselskapet ISS.

Som regel går det altfor lang tid før arbeidsgiver tar tak i ansattes rusproblemer, uttaler Arbeidslivets Kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, Akan.

12 prosent mistenker, ifølge pressemeldingen, at en kollega på jobben har rusproblemer. 27 prosent har hatt slik mistanke tidligere. Det viser en spørreundersøkelse fra YouGov, laget på oppdrag for ISS.

Omsorgskultur

Undersøkelsen er gjort blant norske ansatte generelt, og ikke i ISS spesielt, heter det i pressemeldingen.

– Det er viktig å snakke med kollegaen det gjelder eller med en leder på arbeidsplassen. Det er ikke å sladre, men å ha en omsorgskultur på jobben, uttaler Beate Furulund, HMS-leder i ISS Facility Services.

Flere menn

30 prosent av korttidsfraværet skyldes, ifølge meldingen, alkoholbruk. I tillegg skal 15 prosent av langtidsfraværet være relatert til alkohol.

8,2 prosent oppgir å ha vært ruset på jobb mer enn én gang, viser YouGov-undersøkelsen. Blant menn er andelen 12,3 prosent.

Hver tiende oppgir å være bakfull på jobb en gang i halvåret eller oftere. Her er andelen blant kvinner nesten like stor som hos menn. Yngre arbeidstakere er overrepresentert uansett kjønn.

– I gjennomsnitt tar det fem til ti år fra en bekymring for en kollega oppstår til sjefen tar den nødvendige samtalen. Man vet ikke hvordan man skal gripe det an. Når andre forholder seg passive, gjør vi det også, sier Trygve Fredrik Myhren i Akan.