Spenstig prosjekt i nord

Det er ikke ofte det bygges jordobservatorier her til lands. Nå er byggingen i gang for det som skal bli verdens nordligste i sitt slag.

Dette skjer like utenfor Ny-Ålesund på Svalbard – og prosjektet blir spektakulært. Formålet med anlegget er at det skal ta imot signaler fra fjerntliggende himmellegemer, opptil 13 milliarder lysår ut i verdensrommet. Dette blir tall som er vanskelig å fatte for oss vanlige jordlige – men som skal ha betydning for at våre GPS-er skal være så nøyaktige som mulig. Signalene skal blant annet brukes til å kartlegge bevegelser på jordoverflaten og måle jordens nøyaktige plassering i verdensrommet.

Det må åpenbart komplisert og moderne utstyr til for å kunne gjennomføre en slik oppgave – og anlegget på Ny-Ålesund skal være av det helt spesielle slaget – og vil bli noe som blir lagt merke til også langt utover landets grenser.

Arbeidet med å bygge den nye stasjonen er i full gang. Statsråd Jan Tore Sanner satte den første grunnpelen tidlig i oktober, og Veidekke Arctic er i ferd med å utføre oppgaven. Prosjekteringsarbeidet skjer i et samarbeid mellom Multiconsult, LPO arkitekter og Woodcon|Høyer Finseth. Byggherre er Kartverket.

De bygningsmessige arbeidene omfatter oppføring av fundamenter for antenner, fagverksmaster for kontrollinstrumenter og tre bygninger. Det er lagt stor vek på å ta vare på den skjøre naturen i området og bygget settes opp med passivhusstandard.

Det er nyttig for både prosjekterende og utførende å kunne ta på seg slike oppgaver. Aktørene i næringen trenger oppgaver litt utenom det vanlige. Det får virksomhetene til å yte det lille ekstra og strekke seg litt lenger for å skape noe helt spesielt.

Vi ser virkelig frem til å følge dette arbeidet videre.