Ane Dyrnes

Blikkhjerter banker for ENØK-fradraget

ENØK eller «energiøkonomisering» er selve symbolet på et blå-grønt samarbeid. Grønn energi og blå økonomisering. Hvis ENØK-fradraget derimot forblir i det blå kan ikke lenger Venstre og Krf seile under grønt flagg.

Ane Dyrnes

Daglig leder
Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL)

Norges nye regjerings aller første Statsbudsjett står for dør. Nasjonen venter spent på valgfleskets leveranser. Lekkasjen om økt innslagspunkt på formueskatten er et godt og viktig tiltak for små entreprenører som ventilasjons- og blikkenslagerbedriftene. For det er ikke god politikk å trekke kapital ut av maskinparken som vår bransje er fullstendig avhengig av, i produksjonen av tak, ventilasjon og fasade. De tre viktigste innsatsfaktorene i en bærekraftig bygningsmasse.

Likevel er skatt på arbeidende kapital peanøtter sammenliknet med hva regjeringen kan få til med et godt ENØK-fradrag. ENØK-fradraget går rett i vår kjernevirksomhet når blikkenslagere integrerer solcellepanel i taket og gjenvinner varmen i inneluften.

ENØK-fradraget treffer kundene med minst innkjøpskompetanse i privatmarkedet. Det er her i privatmarkedet vi finner mest ufaglært- og svart arbeid. Det er overraskende mange som slipper «alt-mulig-mannen» løs på taket. Alt-mulig-mannens samfunnskostnad er enorm.

Forsikringsbransjen rapporterer om massive skader som følger av lekkasjer, og staten taper milliarder på den svarte økonomien, som i dag utgjør hver sjette norske krone!

Likevel er jeg redd det samfunnsøkonomiske tapet av en vinglete politikk er enda større. Utsatt fradrag gir utsatt gjennomføring. I dag hersker en fullstendig handlingslammelse på ENØK-fronten i påvente av fradraget. Onsdag 8. oktober forventer vi ENØK-løftet innfridd. VBL velger å tro på det blå-grønne samarbeidet, og at dette samarbeidet evner å skape ny politikk i skjæringspunktet miljø og næringsliv.