Oslo 20140715. Elbilparken har blitt doblet på et år. Tesla Model S og Nissan Leaf står parkert på Filipstad tirsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixFredrik Varfjell NTB scanpix

NAF frykter at regjeringen vil øke elbil-avgiftene

Salget av elbiler når stadig nye høyder i Norge. Nå frykter Norges Automobil-Forbund (NAF) at dette vil føre til at regjeringen allerede i kommende statsbudsjett kutter avgiftsfordelene på grønne biler.

NAF-direktør Stig Skjøstad advarer om at markedet for elbiler i Norge kan rase sammen dersom de økonomiske fordelene ved å velge elbiler forsvinner, skriver Aftenposten.

– Regjeringen må sørge for at man ikke trekker ut kontakten av elbilmarkedet for tidlig. De økonomiske insentivene bør beholdes i alle fall fram til 2020, mener han.

Elbiler er i dag fritatt for både engangsavgift og merverdiavgift, kan kjøre i kollektivfeltet og har en årsavgift på bare 420 kroner.

I juli i år viser tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken at det rullet over 32.000 elbiler på norske veier, noe som er mer enn en dobling siden juli i fjor.

I klimaforliket som alle partiene på Stortinget unntatt Frp ble enige om i 2012, forplikter de seg til å ikke fjerne avgiftsfordelene for elbiler før i 2017, eller når antallet overstiger 50.000.

– Ut fra signalene som er kommet fra regjeringen, vil det ikke overraske oss om avgiftsfordelene for elbiler blir kuttet allerede i statsbudsjettet for 2015. Dette er en utvikling som vil være historieløs, mener NAF-direktøren.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet opplyser til avisen at spørsmålet om hvordan føringene fra klimaforliket skal følges opp ikke er vurdert ennå.

– Det er for tidlig å si noe om når arbeidet vil være ferdig, skriver Næsje i en epost til avisen. (©NTB)