Bygger i tre på Gran

Gran Allmennings nye forretningsbygg i Gran sentrum er landets første og største forretningsbygg i tre med sammensatte takstoler i bunt og med søylebæresystem i limtre.

Det skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding på sine nettsider onsdag.

Det trebaserte forretningsbygget åpnet i februar i år.

Utvendig er det brukt tradisjonelt reisverk med kjernekledning av gran, kortreist fra leverandøren Gran Tre. Til sammen er det brukt 1.200 kubikkmeter norskprodusert trelast. Kostnadsmessig viser prosjektet seg, ifølge pressemeldingen, å være svært konkurransedyktig sammenlignet med bygg oppført i andre og mer tradisjonelle byggematerialer.

Totalt har bygget et areal på 9.510 kvadratmeter, og inneholder Maxbo butikk, proffavdeling, byggevare- og trelastlager og kontor.

– Et aktivt skogbruk gir fornybart råstoff i form av blant annet bygningsmaterialer. Vi bør bruke mest mulig av tømmeret i skogen til å bygge flotte og miljøvennlige bolighus, forretningsbygg og broer. Det er en mer bærekraftig bruk av skogen enn å la den stå og råtne på rot, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i pressemeldingen.

– Bruk av tre i nye byggeprosjekter, slik vi nå ser konkrete eksempler på landet rundt, er bra for verdiskaping, bosetting og miljø, sier Listhaug.