BASE. - London er en fin base for internasjonaleprosjekter. Vi har flere prosjekter på gang og et konkret boligprosjekt på ca. 15-000 -20.000 kvm, sier arkitekt Tomas Stokke.

Anne-Beth Jensen

London calling for Haptic-Stokke

Med base i London pendler den norske arkitekten Tomas Stokke mellom sine Haptic-kontorer i den britiske hovedstaden og Oslo.

Etter et kort opphold i Arkitekturverkstedet i Oslo, fant Stokke ut at han ville etablere seg sammen med sine tidligere studiekamerater fra Bartlett School of Architecture.

Målet med Haptic, som ble etablert under finanskrisen i 2009, var å finne tilbake til «feelingen» fra studentfellesskapet med tett og intimt samarbeid om prosjekter.

– I England var markedet virkelig bånn i bøtta. Vi fant jo fort ut at i Norge var det fortsatt mye som skjedde og ble enige om å etablere et Oslo-kontor med en norsk partner til, sier Thomas Stokke.

Nikki Butenschøn driver Haptics Oslo-kontor med fem personer. Kontoret vil bli styrket med en til to personer til. Haptic London omfatter i dag ti-tolv ansatte.

Tøft London-marked

Stokke beskriver London-markedet som langt større og mye tøffere enn det norske.

– I Norge er man mye flinkere til å la unge arkitekter slippe til. I Norge klager også unge arkitekter, men jeg vet at forholdene er utrolig mye bedre enn i London der det er nesten er umulig å komme inn på jobber. Det er mye strengere i prekvalifiseringskriterier for konkurranser, og man måler gjerne forhold som omsetning og hvor mange hundre ansatte selskapene har, og hvor mange tilsvarende helt like prosjekter firmaet har gjort de siste tre årene, sier Stokke.

Han mener de strenge kriteriene ekskluderer nesten alle bortsett fra de aller største firmaene. Utviklingen med at firmaene blir større og større er enda mer utpreget i England enn i Norge, forklarer Stokke.

– På oppsiden har London et veldig spennende og kreativt miljø, meget gode arkitektskoler, og ikke minst et veldig godt rådgivermiljø, som vi samarbeidet godt med. Her er balansen meget god, understreker Stokke.

Inspirert av Norge

Arkitekten har vært inspirert av hvordan tingene blir gjort i Norge og mye av det han mener blir tatt som en selvfølge når de deltar konkurranser på hjemmebane. Det ønsker han å gjøre noe med i Storbrittania også.

– Vi har laget en gruppering av unge arkitekter i London, der vi diskuterer hvordan vi skal komme inn på banen som er dominert av de litt større arkitektfirmaer for at konkurranseprosessene skal bli mer rettferdige, sier Stokke.

– Det handler for eksempel om ting som at det er honorar til deltagerne, selv om ikke det dekker alle utgifter og anonyme konkurranser som nesten er ikke-eksisterende i England. Når det gjelder prekvalifiseringskravene kan man standardisere dokumentene mye mer. Det er ikke noen vits i å kreve mange tilsvarende byggreferanser og stor omsetning. Det blir ikke nødvendigvis et bedre produkt av det, sier han.

Vant arkitektkonkurranse

Haptics viktigste prosjekt i Norge er Straumeprosjektet i Fjell kommune nordvest for Bergen som de vant i arkitektkonkurransen «Fra kjøpesenter til by».

– Et flott grep med å legge all overflateparkering under bakken og skape en by. Senere er det blitt renskårne volumer med tre bygninger i tre, mens høyhuset er en stenkledning i monolittisk form. Konkurransen var for festplass og høyhus. Vi har jobbet mye med å skape aktive fasader ut mot fellesområdene. De morsomme funksjonene kommer ut mot gata og bidrar til å skape den hyggelige byen som har en utfordrende topografi med mange ulike nivåforskjeller, poengterer Stokke.

Her samarbeider de med den skotske landskapsarkitekten Grossmax og Nordic.

Underleverandør til Nordic

Haptic er ogsåunderleverandør til Nordic – Office of Architecture på den internasjonale flyplassen i Istanbul og jobber som et trekløver for å utvikle prosjektet sammen med den kjente engelske arkitekten Grimshaw i London og Nordic.

– Det handler jo om mye av det samme som andre flyplassprosjekter. Å prøve å fange stedets ånd. Vi så på moskeene som er fantastisk nydelige enkle konstruksjoner. Hvordan lyset kommer gjennom takene og skaper mønstre. Plukket opp litt av arabeskmønstrene i arabisk arkitektur for å se hvordan det kunne integreres i i et helhetlig arkitektonisk grep, sier Stokke.

På hjemlige trakter har Haptic sammen med Nordic arkitekter tegnet Polarsirkelen flyplass i Mo i Rana og en kortbaneflyplass i Hammerfest og tekniske bygg på flyplassene i Kristiansund og Flesland.

Du kan lese mer om Tomas Stokke og Haptic i Byggeindustrien nummer 11.