Ny kartserie skal løfte norsk reiseliv

Den nye kartserien «Nasjonale turistveier» skal hjelpe både veiturister på turen og lokalt reiseliv med omsetningen.

Kartserien er utarbeidet av Statens vegvesen i samarbeid med kartselskapet Nordeca. Kartene viser ikke bare stedsnavn, men også blant annet aktiviteter, overnattingsmuligheter, utsiktspunkter og spisesteder langs asfaltstripa.

– Dette er absolutt ikke et rent norgeskart. Det er et opplevelseskart, sier salgs- og markedsansvarlig Thomas Huke i Nordeca til NTB.

Samlet informasjon

Kartstrekningene omfatter alle de 18 nasjonale turistveiene. Foreløpig ligger ni av kartene ute for salg, mens kartene for de resterende ni strekningene skal være ferdige i løpet av året.

Prosjektet startet i fjor vinter etter at kartselskapet hadde fått tilbakemelding fra flere reiselivsaktører som savnet et slikt tilbud.

– Det har vært veldig vanskelig for turister å finne fram, og informasjonen veiturister trenger har vært spredt på mange steder, sier Huke.

Kartdata er hentet fra Statens kartverk, og serien blir trykt på norsk, engelsk og tysk. Om få måneder skal også kartserien bli en del av appen Norge-serien.

– Beriker kjøreturen

Reiselivskontakt Trine Kanter Zerwekh i turistveiseksjonen i Statens vegvesen mener kartene vil være et kjærkomment supplement til GPS-en.

– Mange bruker GPS, og de fleste finner greit fram til byer og tettsteder. Vanskeligere er det å finne fram til det som beriker kjøreturen underveis, sier hun til NTB.

Målet med kartserien har vært å samle den informasjonen norske og utenlandske turister trenger på et sted.

– Du kjøper det kartet som er aktuelt for turen din, for eksempel Atlanterhavsveien eller Lofoten, og får samlet på ett brett alt det turistveien har å by på. Selvsagt er ikke alle attraksjoner avmerket, men de mest kjente og besøkte stedene er med, sier reiselivskontakten.

Positivt næringsliv

NHO Reiseliv har allerede en samarbeidsavtale med Nasjonale turistveger.

– Kart er et viktig verktøy på turen, og vi ser at det stadig skjer mer på dette området, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Hun er spesielt positiv til at kartverket blir tilgjengelig for smarttelefoner.

Daglig leder Arne Evensen for Ekeberg NAF Camping i Oslo gleder seg til å få de nye kartene. De har 90.000 overnattinger på tre måneder i høysesongen og sender mang en turist videre ut i Norge.

– Mange turister har planlagt lite på forhånd og ønsker hjelp til å se mest mulig i løpet av de ukene de har til rådighet. De nye kartene gjør at vi kan guide turistene bedre. Istedenfor å si at Trollstigen er et fint sted, kan vi gi bedre service og legge opp turen, sier Evensen til NTB. (©NTB)