Vil følge nøye med på nybygg nær nabogrensen

– Vi har lenge ønsket forenklinger i plan- og bygningsloven, og støtter regjeringens forslag på flere punkter, men for bygging av store garasjer og nybygg tas det for lite hensyn til nabolaget, sier advokat Per Christian Nordal i Huseiernes Landsforbund.

Regjeringen foreslår å kutte ut nabovarsling og søknadsplikt ved bygging av uthus og garasjer opp til 50 kvadratmeter inntil én meter fra naboens eiendom. Det foreslås også å sløyfe nabovarsling for tiltak som framgår i en vedtatt detaljreguleringsplan.

– Blir dette vedtatt, vil vi følge nøye med på hvordan endringene blir mottatt av huseiere landet rundt, og så får vi ta en evaluering om et par år, sier Nordal.

– Hensynet til omgivelsene må tillegges nødvendig vekt ved plassering av så store byggverk som 50 kvadratmeter. For å få til dette bør naboen få uttale seg om tiltaket, og bygningsmyndighetene bør vurdere opplysningene som gis og fatte et begrunnet vedtak i saken. Naboen skal selvsagt ikke ha noen «vetorett», men blir ikke hensynet til omgivelsene godt nok ivaretatt gjennom en betryggende prosess der det er mulig å klage, er vi redd for at mange av sakene ender i domstolene, utdyper Nordal.

Det foreslås også at nabovarsling i byggesak kan sløyfes i de tilfellene tiltaket «detaljert nok» framgår i vedtatt reguleringsplan. Huseiernes Landsforbund var i mot forslaget i høringsrunden, og er det fortsatt.

– Vi påpekte at det kunne gå svært lang tid fra naboene hadde anledning til å uttale seg i planprosessen, til tiltaket ble igangsatt. Det er også en klar risiko for at berørte parter ikke helt forstår kompliserte planer, og dermed ikke klarer å ivareta sine interesser. Det er først når naboen legger en fasadetegningen i postkassa i form av et nabovarsel at de fleste reagerer, sier Nordal.

– For øvrig er vi enige i forslagene om kortere saksbehandlingsfrister, at det innføres tidsfrister for kommunens behandling av dispensasjonssøknader og at det skal være færre muligheter for omkamper. Dette tror vi vil bidra til å forenkle byggesaksbehandlingen og gjøre den raskere, avslutter advokat Nordal i Huseiernes landsforbund.