Illustrasjonsfoto.

Utenlandske arbeidere: – Vi får 25 kroner per time

Det utenlandske byggefirmaet skal ha gjort jobber for flere norske entreprenører over hele landet.  Nå mistenkes de for grov sosial dumping gjennom å ha gitt sine arbeidere 25 kroner i timen.

Det skriver Sunnmørsposten på sine nettsider i dag. Avisen melder at «en håndfull øst-europeiske arbeidere hevder å ha fått en timelønn på 25 kroner i stedet for 160 kroner» , slik deres arbeidsgiver har opplyst til Arbeidstilsynet. 

Arbeiderne mener ifølge Sunnmørsposten at de offisielle kontraktene er falske.

– Vi har noe dokumentasjon som indikerer at arbeiderne kan ha hatt en lønn på tre euro, eller 25 kroner i timen , bekrefter tilsynsleder Jan Erik Rinnan ved Arbeidstilsynet i Midt-Norge overfor avisen.

Det utenlandske byggefirmaet har siden 2011 tatt på seg oppdrag for flere norske entreprenører og de skal ha jobbet i en rekke fylker. Arbeidstilsynet gjennomførte et tilsyn på en av firmaets byggeplasser i sunnmøreregionen i januar.

Arbeiderne skal selv ha oppgitt at de har en månedslønn mellom 1500 og 2000 euro, noe som tilsvarer 75–100 kroner timen ved normal arbeidsdag. Selskapet sendte deretter inn arbeidskontrakter som viste 160 kroner i timen for arbeiderne.

25 kroner

Senere har Arbeidstilsynet blitt kontaktet av flere av arbeiderne på stedet som kommer med annen og mer oppsiktsvekkende informasjon.

– I ettertid har vi mottatt arbeidsavtaler som er skrevet på deres eget språk. Disse er stemplet og underskrevet av begge parter. Kontraktene viser en timelønn på 25 kroner, og det samsvarer ikke med det selskapet oppgir, sier Rinnan til Sunnmørsposten.

Innen 15. mai må byggefirmaet dokumentere revisorbekreftede lønnsslipper og reell lønn for arbeidstakerne i perioden 1. februar til 30. april. Klarer de ikke det, stopper Arbeidstilsynet all aktivitet som firmaet har i Norge.

Salgsdirektøren: - Løgn

Ifølge firmaets salgsdirektør er en timelønn på tre euro i Norge fullstendig løgn.

Han hevder overfor Sunnmørsposten at dokumentasjonen Arbeidstilsynet sitter på om 25 kroner i timelønn gjelder arbeid i eget land, og skriver i en e-post til avisen at tre-euro-kontrakten signeres først med tanke på forskuddsbetaling og fordi arbeiderne må være registrert hos skattemyndighetene i eget land. Kontrakten signeres for å beskytte selskapet.


"Vil med glede knuse denne informasjonen"

Når arbeiderne er på byggeplassen i Norge, og selskapet får bekreftelse fra kunden, signeres en annen arbeidskontrakt, opplyses det.

– For arbeid i Norge betaler vi norsk minstelønn for våre arbeidere, alltid, sier han, og legger til at arbeiderne også får overnatting, mat og transportutgifter fullt dekket.

Ifølge direktøren kan det bevises at arbeiderne får nærmere 3000 euro hver måned.

– Vi kan bevise det i retten hvis noen ønsker det. Der vil jeg med glede knuse denne informasjonen, skriver han til Sunnmørsposten.

Les hele saken her.