Jon-Erik Lunøe

Foto: Nyebilder.no Thomas Bjørnflaten

"Den gang da, hver gang nå..."

Jeg observerer en langsom utvikling i språket vårt. Stadig oftere gjøres det feil av fler og fler. Nå opplever jeg at da dankes ut til fordel for når. Til slutt vil kanskje da forsvinne helt. Når dette skjer vet jeg ikke, men det gir meg ikke nevneverdige bekymringer.

Jon-Erik Lunøe

Daglig leder i OBOS Prosjekt AS

En annen utvikling er også blitt tydeligere i det siste. Det er formidling av svarte tjenester. Tidligere (da) måtte man kjenne noen, ha kontakter eller tips for å komme i kontakt med hverandre. Man opererte da i det skjulte både som kunde og leverandør for å komme i kontakt med hverandre. er det fritt fram for "svart dating".

Mittanbud.no har vært i markedet en stund, og finn.no er nå i privatmarkedet med sin form for datingtjenester av småoppdrag.

I og for seg bidrar disse til effektiv kontakt mellom forespørselssiden og tilbydersiden. Min refleksjon går på at disse samtidig er med på å gjøre det mye lettere å formidle svarte tjenester i privatmarkedet. Privatmarkedet med småoppdrag er samtidig et enormt og lite oversiktlig marked for myndighetene.

Ved en telefon til både mittanbud.no og finn.no går det fram at de gjør fint lite med å kvalitetssikre tilbydere av tjenester. De opplyser på hjemmesidene sine hva som er skatteregler, men fraskriver seg også ansvar for bruk av aktører som kommer i kontakt med kunden. Mittanbud.no sier de sjekker at foretaket er registrert i foretaksregisteret. De sier også at de sjekker om de som kaller seg mestere faktisk har mesterbrev. I tillegg kan folk legge inn kommentarer om sine erfaringer med den enkelte aktøren. Alt dette høres fint ut men er på langt nær nok. Det ligger også en mal på standardavtale for håndverkertjenester, men her fremgår det ingen ting om lønnsforhold, mva, mv.

Internet er kommet for å bli, men bidrar også til at "svart dating" utvides i stort omfang. Fellesskapets modell, som vår velstand er tuftet på, står i fare for å bli undergravd ytterliggere.

Jeg etterlyser derfor en privatmarkedsportal som gjør den vanskelige (nesten umulige) jobben for Hvermannsen med å kvalitetssikre leverandører. På portalen er leverandørene kvalitetssikret, og bestilleren kan forvisse seg at aktøren opererer lovlig, betaler sine skatter og avgifter og har ordnede lønnsforhold. En form for StartBANK egnet for privatpersoner og småoppdrag.

Økonomien i dette bør være enkel: statsfinansiert. Myndighetene vil få inn langt flere skattekroner enn de bruker på portalen.

Hvittanbud.no er ledig.