Positive tiltak mot useriøsitet

De siste dagene er to tiltak som vil kunne bli nyttige verktøy i kampen mot useriøsitet i byggenæringen blitt presentert.

Vi i Byggeindustrien kunne tidligere i år melde om Arbeidstilsynets nye bøteleggingsmulighet. Nå har tilsynet gitt beskjed om at byggenæringen, sammen med renholdsbransjen, vil bli prioritert. Det betyr at Arbeidstilsynet vil kunne ilegge bedrifter som bryter arbeidsmiljøloven et overtredelsesgebyr på opp til 1,3 millioner kroner. Dermed vil dette kun bli et nyttig virkemiddel for å demme opp mot useriøse aktører i bygg og anlegg. Gebyr skal kunne brukes ved gjentatte brudd på arbeidsmiljølovgivningen, men ved alvorlige brudd vil sakene bli politianmeldt.

Videre kom det tirsdag frem at Oslo kommune vil bruke sin innkjøpsmakt for å sikre flere lærlingeplasser. Oslo kommune er en stor aktør, og bruker hvert år 17 milliarder kroner på anskaffelser. Når Oslo kommune nå inngår avtaler vil det bli strengere kontraktsvilkår om at bedrifter skal benytte seg av læringer på prosjekter de utfører for kommunen. Det vil både gi et kraftig signal om at kommunen tar en aktiv rolle i kampen for å sikre flere lærlinger lærlingeplass, samtidig som det burde bane vei for at flere av de seriøse aktørene i næringen kan vinne frem i kampen om de offentlige anbudene.

Vi har god tro på disse tiltakene - de har mange positive elementer ved seg. Nå er det viktig at tiltakene følges opp og brukes. Arbeidstilsynets nye sanksjonsmulighet har liten verdi om den ikke følges opp i praksis. Like viktig er det også at Oslo kommune følger opp de skjerpede kravene, og ser til at kontrakter ikke kan signeres om ikke klausulene følges – uansett hvor «godt» tilbudet måtte være.

Den senere tids fokus på useriøsitet i næringen ser ut til å ha fått mange til å våkne. Men vi må for all del ikke legge oss bakpå og tro at disse tiltakene vil redde næringen. Her må alle gode krefter fortsatt stå på for fullt. Flere tiltak må på plass. Næringen er fortsatt i aller høyeste grad truet av elementer som ikke hører hjemme på norske byggeplasser.