Ingen Norwegian-streik fra onsdag

Det blir ikke streik blant de kabinansatte i Norwegian, til tross for at partene møtes hos Riksmekleren mandag. Det er likevel fare for at det blir streik senere i år, opplyser Parat til NTB.

De kabinansattes organisasjon Parat valgte å ikke varsle om plassfratredelse innen fredag denne uken. Dermed blir det uansett ikke streik blant de kabinansatte i Norwegian fra onsdag morgen, som det tidligere var fare for.

Parat har utsatt tidspunktet for en eventuell streik fordi Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark, opplyser forbundsleder Hans Erik Skjæggerud i Parat.

– Vi anser våre medlemmer i Norge og Danmark som en enhet. I det ligger at en eventuell konflikt må starte samtidig i de to landene, sier Skjæggerud til NTB.

– Vi må imidlertid forholde oss til de offentligrettslige reglene i begge land, og da må vi vente til fristene i Danmark er utløpt før vi kan ta medlemmene ut i en eventuell konflikt, tilføyer Skjæggerud.

En avklaring fra Danmark må komme innen midnatt tirsdag, ifølge Parat.

Mekling

Ledelsen i Norwegian og arbeidsgiverorganisasjonen NHO skal likevel møte arbeidstakerorganisasjonen Parat til tvungen mekling hos Riksmekleren mandag og tirsdag. Fristen for å komme til enighet er satt til midnatt tirsdag.

– Vi er innstilt på å møte til mekling for å komme til enighet, som vi har klart å gjøre tidligere. Hvis det er riktig at det ikke blir streik, er det en meget gledelig melding for våre reisende og for oss som selskap, men NHO har ikke fått noen formell melding om dette, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Krever felles avtale

Ett av Parats krav i forhandlingene er en videreføring av dagens tariffavtalestruktur hvor kabinpersonalet i Norge og Danmark har felles tariffavtale. Skånvik vil ikke kommentere hvorvidt Norwegian vil imøtegå dette kravet.

– Vi forholder oss til spillereglene og diskuterer enkelthetene under meklingen, sier Skånvik.

Skjæggerud sier han ikke vet hva som skjer når partene møtes til mekling mandag, når Parat nå har varslet at det uansett ikke blir streik fra onsdag.

– Hadde det vært et normalt meklingsløp, ville Riksmekleren gjort det som kan gjøres for å unngå konflikt. Hva som skjer nå, vet jeg ikke, sier Skjæggerud.