Prioriterer marint vern på Jærkysten og i Trondheimsfjorden

Jærkysten og fire områder i Trondheimsfjorden skal prioriteres i arbeidet med å opprette nye marine verneområder i 2014 og 2015.

Det skriver Klima- og miljødepartementet i et brev til Miljødirektoratet. Departementet slutter seg dermed til direktoratets forslag.

Hensikten med vernearbeidet er å beskytte et representativt utvalg av sjøområder langs norskekysten og å sikre mangfoldet av arter og naturtyper.

Tidligere er det opprettet tre marine verneområder. Dette skjedde i juni i fjor med vedtak i statsråd om å gi slik status til Saltstraumen i Nordland, Tauterryggen i Trondheimsfjorden og fjordarmen Framvaren i Vest-Agder.

Rådgivende utvalg for marint vern anbefalte i en rapport i 2004 at 36 områder langs norskekysten blir tatt med i første fase av arbeidet med marint vern.

Lokal medvirkning

Miljødirektoratet har nå fått i oppdrag å prioritere arbeidet med en verneprosess for Jærkysten i Rogaland og følgende fire områder i Trondheimsfjorden: Skarnsundet og Borgenfjorden i Nord-Trøndelag og Rødberg og Gaulosen i Sør-Trøndelag.

Verneprosessen skal foregå etter bestemmelsene i naturmangfoldloven, og skal starte med at fylkesmennene utarbeider verneforslag. Det forutsettes at fylkesmennene sørger for at arbeidet skjer med god lokal medvirkning og forankring, skriver departementet.Skagerrak og Hardangerfjorden

I tillegg til de fem områdene som skal prioriteres, får Miljødirektoratet i oppdrag å videreføre eller sette i gang arbeid med flere andre sjøområder. Dette gjelder et område som kalles Transekt Skagerrak i Aust-Agder og som strekker seg helt ut til 12 nautiske mil fra grunnlinjen. KLD ber om at arbeidet med denne verneplanen skal samkjøres med det pågående verneplanarbeidet med sikte på å opprette Raet nasjonalpark.

Videre får Miljødirektoratet i oppdrag å starte planarbeid for områdene Lurefjorden, Lindåspollene, Ytre Hardangerfjord og Korsfjorden i Hordaland. Det samme gjelder Rauøyfjorden i Østfold. (©NTB)