Boligbyggingen siger fremover, men salget av nye boliger henger fortsatt etter.

Sviktende boligbygging på bedringens vei

Igangsettingen av nye boliger nærmer seg fjorårsnivået. Salget henger fortsatt etter sterke fjorårstall på starten av året, men bedrer seg nå måned for måned.

Dette er hovedtrendene når Boligprodusentene i samarbeid med Prognosesenteret legger frem sine tall for statusen til boligbyggingen her til lands etter første kvartal.

Mars i år ble en sterk måned for igangsettingen av nye boliger med en vekst på 31 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Men her kan påske i mars i fjor spille inn. Samlet nedgang for igangsettingen i første kvartal er på 5,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Salget av nye boliger i mars viser en nedgang på 18 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Etter årets tre første måneder viser salget en svikt på 23 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Nivået på boligbyggingen etter første kvartal ligger syv prosent lavere enn gjennomsnittet for samme perioden de siste 16 årene. Salgsaktiviteten etter første kvartal er 15 prosent lavere enn gjennomsnittet i samme perioden.

Litt mer optimistisk

– Nedgangen for igangsettingen har stoppet opp. Salget henger så langt ikke med på fjorårstallene, men første kvartal i fjor var en sterk salgsperiode, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som er litt mer optimistisk på vegne av boligbyggingen nå enn ved starten av året.

– Vi registrerer at forventningene hos boligbyggerne til fremtiden både på tre og tolv måneders sikt er positive og på stigende trend. Dessuten får vi meldinger fra våre medlemsbedrifter om flere interesserte boligkjøpere og at det er mer folk på visninger. Men det tar lenger tid å få underskrevet kontrakt som igjen bidrar til å forsinke starten på byggeprosessen. Men nå håper jeg det går det i riktig retning, fremholder Jæger.

Boligtypene

For igangsettingen av nye boliger var det i mars måned en fremgang for alle boligtyper med unntak av småhus som hadde en tilbakegang på marginale fire prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Særlig sterk var fremgangen i mars for leiligheter med 48 prosent som tolkes positivt da nettopp svikten i leilighetsbyggingen har vært motoren for svikten i boligbyggingen siden i høst. Størst samlet tilbakegang i første kvartal er det for småhus med 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Salgsnedgangen i første kvartal rammer alle boligtyper, men klart størst er nedgangen for solgte leiligheter med en nedgang på 37 prosent sammenlignet med 2013. For mars måned skiller eneboliger seg positivt ut med en salgsvekst på 11 prosent, mens småhus og leiligheter viderefører en negativ trend fra januar og februar.

Skeptisk til Finanstilsynet

Med dagens ferske boligtall i ryggen er Per Jæger skeptisk til Finanstilsynet som frykter husholdningenes gjeldsvekst og igjen roper varsko om bankens økende boliglån. Finanstilsynet har fått sine danske og svenske søsterorganisasjoner med på at norske reguleringer av bankenes interne risikomodeller skal anvendes på danske og svenske boliglån i Norge.

– Dette betyr at utlånspraksisen til nordiske banker på det norske markedet blir like streng som den praksisen som norske bankene er pålagt. Dette bidrar ikke til å dra i gang det norske boligmarkedet, avslutter Jæger.