Arve Brekkhus leder

Mange flotte prosjekter

Hvert år blir det fullført mange hundre bygg- og anleggsprosjekter i Norge. Noen av disse utmerker seg ikke på annen måte enn at de oppfyller behovene de er satt til å dekke. Men det er også mange som har noe spesielt ved seg, og som gir omgivelsene noe ekstra.

Nylig ble kandidatene til Årets Bygg og Årets Anlegg, som deles ut på ByggeGallaen på ByggeDagene, gjort kjent. Her har juryen gjort en kjempejobb med å plukke ut de mest verdige kandidatene. For de har ikke hatt noen lett oppgave. Med så mange flotte utførte jobber, er det en omfattende oppgave å pløye gjennom bunken med aktuelle bygg- og anleggsprosjekter. Nå har de kommet frem til tre anleggsprosjekter (Bybanen – byggetrinn 2, T-forbindelsen, Rassiktingstunnelen rv 13 Vatne Skreppeneset/Melkeråna) og fem byggprosjekter (Aquarama (Kristiansand), Askim ungdomsskole, Boligprosjektet Dælenenggt 36 (Oslo), Kontorbyggene Schweigaards gt. 21-23 (Oslo) og Østensjøveien 27 (Oslo)). Dette er alle prosjekter som har noe ekstra, og som gjør langt mer enn å oppfylle brukerbehovene. Dette er prosjekter som gir noe ekstra, både for brukerne, de nærmeste omgivelsene samt at de kan utmerke seg både arkitektonisk og miljømessig.

Juryleder Arne Skjelle uttalte at de denne gang så seg nødt til å benytte seg av muligheten til å nominere fem byggeprosjekter. Det forteller at det er i år er usedvanlig mange verdige kandidater.

Det er selvsagt positivt at det bygges så mange gode og inspirerende byggverk. Det er ingen selvfølge at en byggherre ønsker å bruke det lille ekstra som skal til for å få et byggverk til å skille seg fra mengden. Det at byggherren setter krav og bruker ressurser på å få sine ønsker gjennom, setter også krav til at resten av byggenæringen med arkitektene, rådgiverne, entreprenørene og leverandørene må levere.

Jurten går alltid svært grundig til verks i sin oppgave, og nominerer etter en rekke kriterier. Det kan dermed være at en arkitektonisk perle ikke vinner frem på grunn av for dårlige resultater innen miljø og HMS. Slik må det være. Skal du vinne frem i denne konkurransen må prosjektet skille seg ut på alle områder.

Vi ser frem til å kunne presentere vinneren på ByggeGallaen onsdag 2. april.